Co týden dal?

30.05.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Francie otevírá svůj pracovní trh, automobilka Ford Motor chce propouštět, Škoda Auto sníží v Česku ceny většiny modelů, ČNB odtajnila platy, zadlužení domácností roste. To jsou jen některé z událostí právě ulynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská komise tento týden oznámila změnu takzvané centrální parity slovenské koruny v rámci mechanismu ERM II, který je jedním z ukazatelů připravenosti země na přijetí eura. Nová výchozí hodnota koruny je 30,126 SKK/EUR, tedy o téměř 18 procent silnější než původně. Kurz slovenské měny by se nyní měl pohybovat v rozmezí 15 procent od centrální parity oběma směry.
  • Americká automobilka Ford Motor by mohla propustit více než 2000 zaměstnanců ve Spojených státech poté, co zhoršené ekonomické podmínky narušily její plány na obrat v hospodaření. Automobilka na konci března zaměstnávala celkem 244.000 lidí.
  • Francie od 1. července otevře občanům osmi nových členských zemí EU včetně Česka svůj pracovní trh. Podle agentury AFP to na návštěvě Polska řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Francie původně plánovala otevřít svůj trh práce lidem ze středoevropských a východoevropských členských zemí EU až v květnu 2009.
  • Prodej mobilních telefonů v západní Evropě klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 16,4 procenta a zaznamenal v tomto regionu první pokles od počátku sledování těchto údajů. Celosvětově však prodej telefonů dál rostl. Po celém světě se v prvním čtvrtletí propadlo 294,3 milionu mobilních telefonů, což bylo o 13,6 procenta více než před rokem.
  • Hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 1,5 procenta, což bylo nejvyšší tempo růstu za posledních 12 let. Uvedl to německý statistický úřad, který tak potvrdil předchozí předběžné údaje z poloviny května. Ekonomiku podpořily hlavně masivní investice do továren, vybavení a výstavby.
  • Brazílie se chystá investovat minimálně pět miliard dolarů, tedy asi 80 miliard Kč, do těžby ropy z oceánského dna. Peníze investuje státní těžební společnost Petróleo Brasileiro (Petrobras) a plán mimo jiné počítá i s výrobou nových lodí a pronájmem těžebních věží. Celkem by měl Petrobras zajistit 146 lodí a pronajmout si 40 věží, které jsou upraveny na těžbu z velkých hloubek.
  • Americká komise pro cenné papíry začala zkoumat příčiny pochybení v mezinárodní ratingové agentuře Moody's Investors Service. Ta vinou počítačové chyby určitý čas vydávala vyšší ratingové známky k některým evropským investičním nástrojům. Chybu odhalil britský list Financial Times.
  • Americká ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku podle revidovaných údajů o 0,9 procenta. Růst byl vyšší než předběžný odhad díky nižší poptávce po zahraničním zboží a službách a růstu investic do nebytové výstavby.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Ušetřete na poplatku!
Získejte slevu na poplatku za on-line uzavření smlouvy o stavebním spoření u Modré pyramidy stavební spořitelny. Prvních pět smluv sjednaných prostřednictvím našeho Prodejního centra v období od 27.5. do 31.5.2008 včetně získá od Modré pyramidy slevu ve výši 250 Kč. Navíc za sjednání smlouvy on-line od nás obdržíte odměnu až 600 Kč! Nepropásněte šanci a uzavřete si stavební spoření hned.

 

Posledních 7 dní doma

  • Do výstavby železniční infrastruktury půjdou v nadcházejících letech rekordní částky. Příští rok celková suma poprvé přesáhne 30 miliard korun. Nejvíce peněz spolknou nové železniční koridory. Významnou měrou přispějí k budování českých kolejišť evropské fondy. Mezi roky 2007 a 2013 z nich v rámci operačního programu Doprava přiteče zhruba 70 miliard korun.
  • Důvěra v domácí ekonomiku se v květnu dál snížila. Souhrnný ukazatel důvěry proti předchozímu měsíci klesl o 2,4 bodu. Důvěra spotřebitelů klesla o 3,2 bodu, důvěra podnikatelů o 2,3 bodu. Ve srovnání s loňským květnem je důvěra v českou ekonomiku nižší o 5,1 bodu. Důvěra spotřebitelů je meziročně nižší o 1,4 bodu a důvěra podnikatelů je nižší o 6,1 bodu.
  • Společnost ECM se v prvním čtvrtletí letošního roku dostala do čisté ztráty 14,6 milionu eur. Ztráta je tak mnohem vyšší, než očekávali analytici. Finanční ukazatele ovlivnil mimo jiné fakt, že za prvním tři měsíce letošního roku ECM neprodala žádné nemovitosti. Developerská společnost ECM je o obchodovatelná v elitním segmentu SPAD pražské burzy. Čistý zisk firmy ECM přitom loni vzrostl oproti roku 2006 o 35 procent.
  • Češi loni prosázeli v loteriích a sázkových hrách rekordních 108,3 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o více než 10,2 miliardy korun. Za 15 let objem peněz v hazardních hrách narostl více než čtyřikrát. Každý Čech starší 18 let tak loni v průměru v přepočtu prosázel zhruba 12.900 korun.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto sníží v Česku od června ceny u většiny svých stávajících modelů. Levnější bude fabie, roomster, octavie i starší model Octavia Tour. Snížení cen má zřejmě vyrovnat rozdíly mezi prodejní cenou škodovek v Česku a v Německu.
  • V hlavních kategoriích soutěže Zlatá koruna zvítězilo v Ceně veřejnosti mKonto od mBank a v Ceně podnikatelů pojištění TREND 07 Kooperativa Pojišťovny. V obou anketách byl letos odevzdán rekordní počet 43 293 hlasů a účastníci vybrali vítěze z celkového počtu 540 finančních produktů.
  • ČNB odtajnila platy. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma si ve své funkci vydělal v loňském roce přes 2,5 milionu korun čistého, tedy zhruba 211 500 korun měsíčně. Přes 2 miliony čistého měl loni ještě i bývalý viceguvernér Luděk Niedermayer a viceguvernér Miroslav Singer. Průměrná měsíční mzda v ČNB dosáhla výše 43 441 korun.
  • Více než třetinu zájezdů na splátky si lidé pořizují přes internetové cestovní kanceláře. Vyplývá to ze statistik Home Creditu, poskytovatele úvěrů na financování dovolených. Při on-line nákupu si Češi vybírají levnější zájezdy, takže utratí o 15 % méně než v kamenných pobočkách. Celkový objem úvěrů, které Home Credit v roce 2007 v segmentu cestovních kanceláří a agentur poskytl, meziročně stoupl o 65 %. 
  • Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí na konci dubna meziměsíčně stouplo o 13,66 miliardy na 769,88 miliardy korun. Zadlužení podniků v dubnu stouplo o 14,75 miliardy na 932,39 miliardy korun. Za posledních 12 měsíců podnikové zadlužení vzrostlo zhruba o 151 miliard korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Ovlivní zvýšené ceny PHM vaše jízdy automobilem?

Ceny ropy jdou nahoru. S tím se zvyšují i ceny pohonných hmot u čerpacích stanic. Navíc čas dovolených, který se nezadržitelně blíží, vyšroubuje ceny PHM ještě výše. Přemýšlíte při zvyšujících se cenách PHM o tom, že omezíte jízdy automobilem? Nebo jste na automobilu závislí natolik, že zaplatíte u čerpací stanice, tak říkajíc cokoli bez ohledu na to, kam se cena vyšplhá?                                                  

  


Posledních 7 dní na našem serveru

  •  Termínované vklady stále představují zajímavý nástroj pro zhodnocování volných finančních prostředků. Především pro zhodnocování zahraničních měn ve vyšším objemu nenajdete lepší možnost se stejnou (nízkou) mírou rizika. V našem automatickém systému si zadáte banku a měnu a zjistíte, jakého zhodnocení lze v daném případě dosáhnout. Výše termínovaných vkladů zveřejňujeme u většiny bankovních domů v ČR.

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vojoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhůa zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!


Fintriky

Naše republika je již od května 2004 součástí Evropské unie. Stále však ještě nejsme součástí eurozóny. V tomto týdnu jsme se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků věnovali právě problematice eura a jeho přijetí. Nejprve jsme se podívali na historii eura, následovaly informace o podobě a používání eura. Přijetí eura lze provést různými způsoby, což bylo tématem našeho dalšího článku. V posledním článku jsme se potom věnovali problémům, které sebou přijetí eura přináší.


Anketa

Češi patří k největším milovníkům železniční přepravy v Evropské unii. Každý Čech podnikne v průměru 18 cest vlakem za rok, což je páté nejvyšší číslo. V naší pravidelné anketě jsme vám tedy položili otázku, jak jste na tom s cestováním vlakem vy?

  • Vlakem cestuji rád a hodně - 25 %
  • Vlak využívám málo - 39 %
  • Vlak nevyuživám vůbec - 36 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU