Lesní společnost Jihlava ukončila práce pro LČR

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 2. června (ČTK) - Lesní společnost Jihlava přestala k poslednímu květnu pracovat pro státní podnik Lesy České republiky (LČR) na jednotce v Karlovarském kraji. Je první firmou, která pro LČR předčasně ukončila práce vyplývající z letos uzavřených tříletých smluv. Státní podnik nyní bude po firmě požadovat náhradu škody. Na jednotce bude po jihlavské firmě pracovat Lesní společnost Teplá. Řekl to mluvčí LČR Radek Drahný.

O ukončení smluv údajně uvažují i jiné lesnické firmy. Za jejich problémy stojí nynější pád cen dřeva až o 30 procent. Firmy přitom musejí Lesům ČR platit za dřevo vyšší ceny, které nabídly v loňských tendrech. "Věříme, že případ Lesní společnosti Jihlava je prvním a zároveň posledním," řekl Drahný. Ředitel jihlavské firmy Jaroslav Kaláb ukončení smlouvy odmítl komentovat.

LČR podle Drahného v nejbližších dnech pošlou do Jihlavy dopis o svém odstoupení od smlouvy. Předchozí výpověď jihlavské firmy podnik nepokládá za relevantní, protože od smlouvy lze podle něj odstoupit, jen když druhý partner neplní povinnosti. Lesy ČR tvrdí, že všechny své povinnosti plnily.

Nástupce po jihlavské firmě pro zbytek letošního roku vybral státní podnik zjednodušenou soutěží, do níž vyzval šest firem. "Současně pro tuto jednotku připravuje řádné výběrové řízení," řekl Drahný.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič v květnu řekl, že hromadné odstupování od smluv nečeká. "Jsem přesvědčen, že většina firem dá přednost střednědobému tříletému smluvnímu vztahu," řekl Gandalovič.

Názory představitelů lesnických firem na současnou situaci se různí. Například šéf společnosti CE WOOD Ivan Doubrava míní, že LČR by měly trvat na plnění smluv bez výjimek a uplatňovat sankce za neplnění smluv. Naopak představitelé firmy Wotan Forest Service se v posledním čísle časopisu Lesnická práce vyjádřili pro to, aby lesnické firmy měly možnost odstoupit od smluv bez sankcí. Právě do skupiny Wotan patří Lesní společnost Jihlava.

Přetlak na trhu se dřevem a pád cen vyvolaly americká hypoteční a stavební krize a větrné kalamity. Podle odhadů nyní v Česku přebývá milion metrů krychlových dřeva a k oživení trhu a růstu cen by mohlo dojít na konci roku.

Problémy se týkají jednotek, kde firmy kupují od LČR dřevo a pak si ho po vytěžení prodávají. Na jednotkách, kde firmy pro LČR dělají jen lesnické práce a dřevo prodává státní podnik, problémy nejsou. Zde totiž ztráty nesou LČR. Na oba modely prodeje dřeva připadá po polovině území LČR. Státnímu podniku patří asi polovina lesů v zemi a ročně se v nich vytěží asi osm milionů metrů krychlových dřeva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK