Na Euru 2008 se bude hrát o rekordní sumy

05.06.2008 | , Finance.cz
EU


Doby, kdy byly fotbalové šampionáty především o sportu jsou již dávno pryč. Sportovní hledisko je samozřejmě důležité i dnes, kromě něj jde ale i o velký byznys. Peníze za účast a získané body totiž na letošním evropském fotbalovém šampionátu nejsou zrovna malé.

Téma týdne: Euro 2008

Vítězství na fotbalovém euru by pro fotbalové reprezentace jednotlivých účastnických zemí neznamenali jen sportovní úspěch a obrovskou prestiž, ale také úspěch ekonomický. Vítěz Eura 2008 si totiž může za určitých okolností přijít na téměř 600 milionů korun. Musí ale projít turnajem bez jediného zaváhání. To znamená kromě postupu do finále a vítězství v něm, musí vyhrát i všechny tři zápasy ve skupině. Za šest výher bere tým 387,5 milionů. Zkrátka si však účastníci Eura nepříjdou i když nezískají ani jeden bod, každý účastník fotbalového šampionátu už má totiž předem jistých 187,5 milionů.


Čeští fotbalisté dostanou 40 procent zisku


Čeští fotbalisté a realizační tým si za účast na mistrovství Evropy rozdělí 40 procent čistého zisku, zbytek připadne svazu. Na minulém mistrovství Evropy v roce 2004, kde tým došel až do semifinále, inkasoval Český fotbalová svaz celkem 17 milionů švýcarských franků, což bylo tenkrát 355 milionů korun. Tým si z toho rozdělil 160 milionů - kouč Brückner si odvezl odměnu 15 milionů, klíčoví hráči (Nedvěd, Poborský, Rosický, Kollere, Čech a Baroš) pak 7,5 milionu. Zisk stříbra na ME 1996 v Anglii pak přinesl našim hráčům částky od 1,8 do 2,8 milionů korun. Jen pro srovnání - odměna pro stříbrný tým z MS 1962 v Chile činila na hráče pět tisíc korun a tranzistorové rádio…

Vyhrají-li blížící se mistrovství Evropy švédští fotbalisté, budou si moci mezi sebe rozdělit 40 milionů švédských korun, tedy asi 112 milionů korun. Také například Španělé mají za vítězství na ME slíbené rekordní prémie, každý hráč by dostal asi 15,4 milionu korun. Němcům by pak za zlato připadlo přes devět milionů korun na jednoho hráče.

Odměny týmům za body a postupy na Euru 2008:

  • Výhra v utkání ve skupině - 1 milion eur (25 milionů korun)
  • Remíza ve skupině - 0,5 (12,5 milionů korun)
  • Účast ve čtvrtfinále - 2 miliony eur (50 milionů korun)
  • Účast v semifinále - 3 miliony eur (75 milionů korun)
  • Poražený finalista - 4,5 milionů eur (112,5 milionů korun)
  • Vítěz EURA - 7,5milionů eur ( 187,5 milionů korun)


Zkrátka nepříjdou ani rozhodčí


Dvanáct hlavních rozhodčích, stejně jako jejich asistenti, se mohou na Euru těšit na štědré odměny. Za jeden zápas dostanou hlavní sudí 10 000 eur, tedy asi čtvrt milionu korun. Jejich kolegové na čarách vyinkasují prémii 5 500 eur, tedy asi 150 000 korun. Čtvrtí rozhodčí se můžou těšit na 4 000 eur, pátí dostanou ještě o tisíc méně. Denní diety jsou pro rozhodčí stanoveny na 200 eur, tedy asi 5 000 korun. V základních skupinách má přitom každý rozhodčí jistotu dvou zápasů. Oproti minulému šampionátu to představuje zhruba šedesátiprocentní navýšení, neboť před čtyřmi lety si rozhodčí vydělali stejné částky ve francouzských francích. Vedle speciálního týmu doktorů, kondičních trenérů a masérů, které měli k dispozici už na Euru 2004 v Portugalsku, budou moci rozhodčí ve Švýcarsku a Rakousku navíc využít i služeb sportovního psychologa.

 

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat svátku všech fotbalových fanoušků - Euru 2008. Podíváme se, kolik stojí doprava, ubytování a samotné lístky. Pokračovat budeme náklady na pořádání a rovněž předpokládanými výnosy. Přiblížíme si i stadiony a odměny pro týmy a hráče.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát