Madeta se snížení dodávek mléka nebojí

04.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 4. června (ČTK) - Největší tuzemská mlékárna Madeta se neobává, že by od pátku avizované snížení dodávek mléka o deset procent výrazně narušilo její produkci. Řekla to Barbora Daňková z oddělení komunikace firmy. Pokud se to skutečně stane, je prý Madeta připravena brát případné chybějící mléko i od jiných výrobců.

"Desetiprocentní snížení dodávek je sice citelná ztráta, ale ne natolik, aby to vážně ovlivnilo chod celé mlékárny," uvedla Daňková. Dodala, že výpadek by mohli nahradit ti producenti, s nimž je Madeta v kontaktu z nedávné doby, kdy se vedly spory o cenu mléka mezi mlékárnou a jejím hlavním dodavatelem.

Zemědělci na jihu Čech chtějí omezením dodávek podpořit německé kolegy, kteří už týden bojkotují dodávky do tamních mlékáren, aby dosáhli vyšších výkupních cen. Například společnost AGRIPROD z Munic na Českobudějovicku chce od pátku snížit dodávky do Mlékařského a hospodářského družstva Jih, jež sdružuje přes 200 zemědělců z kraje, o 500 litrů mléka denně.

"Máme dostatek telat, takže nahradíme sušené mléko polotučným. Nemyslím si, že by další i větší producenti z okresu mléko vylévali. Všichni ho dokážou nějak využít v prvovýrobě," řekl předseda munické společnosti Josef Půr, který je i členem dozorčí rady mlékařského družstva. Nevylučuje, že pokud se němečtí farmáři dohodnou s tamními zpracovateli, nemusí k poklesu dodávek vůbec dojít.

Podle ředitelky jihočeské Agrární komory Hany Hricové má akce jasný záměr. "Je to zdvižený prst, nikoliv cílený krok proti mlékárnám. Tou solidaritou utrpí jistou újmu všichni, jak prvovýrobci, tak i zpracovatelé," uvedla Hricová.

Němečtí farmáři již týden nedodávají surovinu mlékárnám, od víkendu tyto provozy blokují. Protestní akce je namířena zejména proti cenovému diktátu obchodních řetězců a diskontů. Mléko zemědělci vylévají na pole, do močůvkových jímek nebo ho zkrmují telatům. V řadě německých supermarketů začínají docházet mléčné výrobky.

Protest dopadá i na české zemědělce. Blokády zasáhly i některé zemědělce z Prachaticka a Strakonicka, jejichž dodávky se z Německa vracejí. Musejí proto mléko, které se rychle kazí, vylévat do polí nebo do kejdových nádrží. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče je ale vylévání mléka vzhledem k potravinové nouzi v jiných částech světa nemorální.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK