Osm stadiónů pro Euro 2008 připraveno

06.06.2008 | , Finance.cz
EU


Šampionát Euro 2008 pomalu klepe na dveře. Zítra se fanoušci fotbalu dočkají prvních zápasů. K mistrovskému fotbalu patří i špičkové stadióny, tentokrát je jich připraveno osm. Pojďme si je představit trošku blíže.

Téma týdne: Euro 2008

Euro 2008, které zítra začne prvními zápasy, hostí dvě země a to Rakousko a Švýcarsko. Turnaj se odehraje ve čtyřech rakouských (Vídeň, Klagenfurt, Salcburk a Innsbruck) a čtyřech švýcarských (Basilej, Bern, Curych a Ženeva) městech. V každém městě je pro zápasy připraven jeden z osmi stadionů. Všechny stadiony, které mají tu čest hostit letošní mistrovství jsou velmi dobře připraveny, ale jak už to bývá, výstavba či rekonstrukce není levnou záležitostí. Náklady se šplhají do desítek milionů eur. Ale podívejme se na jednotlivé stadiony.

Všech 31 zápasů se odehraje na čtyřech rakouských a čtyřech švýcarských stadiónech, všechny jsou nově postavené nebo nedávno zrekonstruované. Vše začne v Basileji zápasem Švýcarsko - Česko, skončí ve Vídni finálovým duelem.


Stadióny v Rakousku

  • Vídeň
    Ernst Happel Stadion
    je největší stavbou svého druhu v Rakousku. Postaven byl v první polovině minulého století a v té době již pojal 60 tisíc diváků. Mohutné rozšíření stavby mezi lety 1956 a 1957 znamenalo zvýšení kapacity až na 90 tisíc diváků. Poslední rekonstrukcí 1986 byl stadion postaven prakticky znovu.
    Tím se stadion stal jedním z nejmodernějších stadionů v Evropě  a dle UEFA  byl zařazen do nejvyšší pětihvězdičkové kategorie. Poslední rekonstrukce před Eurem 2008 si tak vyžádala jen 9,6 mil. eur. Rozšířeny byly prostory pro novináře, vznikl VIP-Club a také se zvýšila kapacita, z necelých padesáti tisíc na dvaapadesát tisíc míst.
  • Salcburk
    Stadion Wals-Siezenheim
    stojí na stejnojmenném předměstí Salcburku, protože nikde v centru se místo na novostavbu nenašlo. Aréna byla postavena mezi lety 2001 – 2003. Celkové náklady, včetně dálniční přípojky činily 41 milionů  eur. Aby stadion nenarušil panorama města, byl zapuštěn osm metrů do země a do hlediště se vešlo přes osmnáct tisíc diváků.  Euro 2008  přispělo k jeho rozšíření v letech 2006 – 2007. Nákladem 23 milionů eur byl stadion rozšířen o celé jedno patro, čímž se jeho kapacita zvýšila na téměř 32 tisíc míst. Po šampionátu měl být stadión vrácen do původní podoby. Samotný Wals-Siezenheim Stadion se chlubí jedním unikátem – jako jediný z rakouské ligy má umělý trávník, a to od roku 2005.
  • Klagenfurt
    Hypo Group Arena je nástupkyní Wörtherseestadionu, který stál v Klagenfurtu od roku 1960 a měl kapacitu 11 tisíc míst. Tento stadion byl na konci roku 2005 zbourán, aby uvolnil místo nové stavbě určené pro Euro.
    V lednu 2006 se začalo se stavbou nového stadiónu pro 30 tisíc diváků. Stavba byla v září 2007 úspěšně dokončena. Samotná aréna stála milionů 40.  Po skončení Eura 2008 bude kapacita stadiónu zredukována na 12 tisíc míst. Horní patro bude po Euru sneseno a bude použito jako samostatný stadión na jiném místě.
  • Innsbruck
    Tivoli Neu
    nahradil starý stadion Tivoli, který byl v roce 2004 zbořen. Nový stadion byl otevřen v roce 2000. Stadion s hledištěm pro 17 tisíc lidí stál 23,2 milionu eur. Jelikož hostit Euro mohou pouze stadiony s minimální kapacitou 30 tisíc, musel být stadión výrazně zvětšen. V letech 2006 – 2007 byl ze tří stran rozšířen a nyní se do něj vejde přes 31 tisíc diváků. I tento stadion se po Euru vrátí do své původní podoby. Celkové náklady rozšíření i následného opětovného změnšení se vyšplhají na 30,6 milionu eur.


Stadióny ve Švýcarsku

  • Basilej
    St. Jakob Park je v současnosti jediným stadionem ve Švýcarsku, který má kapacitu přes 40 tisíc diváků. Původní stadion byl postaven pro potřeby MS 1954 s kapacitou pro 55 tisíc lidí.  V roce 1998 byl St. Jakob Park kompletně zbořen a na jeho místě začal růst úplně nový stadion pro 33 tisíc lidí. Díky Euro proběhla během let 2005 – 2007 další rekonstrukce, která zvýšila kapacita stadiónu až na 42 tisíc diváků, při celkových nákladech 150 milionů eur. Stadión dostal od UEFA čtyři hvězdičky.
  • Bern
    Stadión Wankdorf se může chlubit bohatou historií, Stade de Siusse je už třetí stavbou, která na tomto místě stojí. Stavba s náklady 350 milionů franků (213 milionů eur) se stala nejdražší stavbou ve Švýcarsku a stadion s kapacitou 32 tisíc diváků byl otevřen v roce 2005. UEFA ocenila Stade de Siusse Wankdorf čtyřmi hvězdičkami.
  • Curych
    Letzigrund je nejznámějším stadiónem ve Švýcarsku. Původní stadión byl postaven v roce 1925. Po rozhodnutí, že se Euro bude hrát právě na tomto stadionu, následovala jeho demolice. Na jeho místě vznikl nákladem 71 milionů eur nový stadion pro 30 tisíc lidí, který byl otevřen na podzim roku 2007.
  • Ženeva
    Stade de Genéve se nachází v třicetitisícovém městě Lancy, na východním okraji Ženevy. Jeho stavba stála 82 milionů eur a otevřen byl v roce 2003. Stadion pojme přes třicet tisíc diváků.

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat svátku všech fotbalových fanoušků - Euru 2008. Podíváme se, kolik stojí doprava, ubytování a samotné lístky. Pokračovat budeme náklady na pořádání a rovněž předpokládanými výnosy. Přiblížíme si i stadiony a odměny pro týmy a hráče.



Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát