Co týden dal?

06.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Intersparech lze využívat službu cashback, průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o 10 %,  Nisan pracuje na autech na elektrický pohon, objevilo se nové naleziště ropy. A to jsou jen některé z událostí právě ulynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Bolívie znárodnila provozovatele plynovodů Transredes, ve kterém vlastnily poloviční podíl Royal Dutch Shell a americká firma Ashmore Energy International. Hlavními odběrateli bolivijského zemního plynu jsou sousední Argentina a Brazílie. Ekonomiky těchto zemích jsou na dodávkách z Bolívie vysoce závislé.
  • Dubajská společnost Middle East Development plánuje postavit první most přes Rudé moře, který by spojil Jemen a Džibutsko. Celkové náklady na projekt, který kromě mostu bude zahrnovat i rozvoj příměstských oblastí v obou zemích, se odhadují na 200 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč). Stavba by měla začít v příštím roce.
  • Japonská automobilka Nissan začne v Evropě od roku 2012 prodávat užitková auta na elektrický pohon. Na domácím trhu a v USA bude novinka k dispozici už o dva roky dříve, Nissan tak bude zřejmě první, kdo s elektrickým modelem přijde. Nissan má v plánu do roku 2012 zvýšit prodeje užitkových vozů na milion aut.
  • Členské státy EU jednomyslně podpořily přijetí eura na Slovensku k 1. lednu 2009. Souhlas EU sice ještě není definitivní, ale následné schvalovací procedury se stávají prakticky formalitou. Slovenský vstup do eurozóny nicméně ještě na konci června budou probírat hlavy států na summitu EU a definitivní souhlas vydají unijní ministři financí v červenci, kde rovněž stanoví kurz, za nějž si slovenští občané budou měnit slovenské koruny na eura.
  • Češi si budou moci při svých prázdninových cestách do Chorvatska přeci jenom vzít maso a mléčné výrobky. Chorvatské úřady totiž nakonec zrušily nařízení, které celoplošně zakazovalo individuální dovoz masných a mléčných výrobků do země. Zákaz dovozu masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků se nebude vztahovat na členské země EU.
  • V novém nalezišti ropy, které nedávno v Kaspickém moři objevila ruská společnost Lukoil, by mohl být ekvivalent až dvou miliard barelů uhlovodíkových rezerv. Asi 55 procent rezerv by mohlo připadat na kapalné látky, zbytek bude zřejmě ve formě plynu.
  • Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) podle očekávání nechala základní úrok na čtyřech procentech. Sazba, od které se odvíjí výše nákladů v celé ekonomice, tak zůstává nejvýše za šest a půl roku.
  • Nejatraktivnější zemí pro přímé zahraniční investice se letos poprvé stala Čína, za kterou následují Indie a Rusko. Česká republika se udržela na deváté příčce. Průzkumu se zúčastnilo 834 mezinárodních společností. Pro Čínu hlasovala téměř polovina dotazovaných podniků.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Stavební spoření bez poplatku!

Stavební spoření KAMARÁD pro děti do 18 let od Wüstenrot stavební spořitelny získáte bez poplatku za uzavření smlouvy. Smlouva musí být sjednána s cílovou částkou 150.000 Kč a do čtyř měsíců od jejího uzavření je nutné na ni vložit minimálně 1500 Kč. Pak nebude účtována úhrada za uzavření smlouvy. Pokud požadujete vyšší cílovou částku, můžete si ji od 1.1.2009 navýšit dle potřeby. S KAMARÁDEM ušetříte 1500 Kč, tak neváhejte.

 

Posledních 7 dní doma

  • Česká spořitelna rozšířila síť obchodních partnerů, u kterých mohou držitelé platebních karet využít službu cash back. Od 1. června 2008 mohou nově při placení za nákup požádat o hotovost také v 29 prodejnách obchodního řetězce Interspar v celé České republice. Výběru peněz prostřednictvím služby cash mohou využít klienti České spořitelny i jiných bank.
  • Průměrná hrubá měsíční mzda v tuzemsku za první tři měsíce letošního roku vzrostla meziročně o 10,4 procenta na 22.531 Kč. Proti stejnému období loni tak byla o 2120 korun vyšší. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o 2,8 procenta. Mzdy v podnikatelské sféře se reálně zvedly o 4,5 procenta, v nepodnikatelské oblasti naopak reálně klesly o 3,6 procenta.
  • Květen přinesl pražské burze zastavení klesajícího zájmu o obchodování s akciemi. Objem obchodů narostl na 71,1 miliardy korun, což znamenalo v porovnání s dubnem více než poloviční nárůst. Významnou měrou k tomu přispěly akcie nově obchodované těžební firmy New World Resources (NWR), kterých změnilo majitele za 6,6 miliardy korun.
  • Stát hospodařil ke konci května s deficitem 38,3 miliardy korun. Loni za stejné období státní rozpočet vykázal schodek 26 miliard korun. Za celý rok se počítá se schodkem 70,8 miliardy korun.
  • Novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla platná od 1. června 2008 zcela ruší povinnost pojišťoven vydávát doklad o pojištění, který byl řidič povinen předložit při registraci vozidla nebo Policii ČR v rámci silniční kontroly. Nově bude každý řidič povinnen mít u sebe už jen tzv. Zelenou kartu. Ta bude zároveň sloužit také jako doklad pro registraci vozu.
  • Společnost GE Money Auto se stala dalším oficiálním partnerem importéra Kia Motors Czech v oblasti finančních služeb v České republice. Spolupráce je zaměřena na poskytování finančních produktů pro retailové klienty (finanční leasing, úvěr na automobily autoCredit), ale také na financování dealerské síě.
  • Výhodné úročení svého eurového konta mohou od začátku června využívat klienti Poštovní spořitelny. Nadstandardní úroková sazba Eurokonta činí 3 procenta a vztahuje se na celý zůstatek účtu. Navíc klienti, kteří si až do konce srpna zřídí u PS účet v eurech, si mohou šest měsíců užívat vedení účtu zdarma.
  • Světové podílové fondy Credit Suisse jsou od června 2008 nabízeny i široké veřejnosti, a to i v české koruně. Společnost přikročila k důležité změně strategie v nabízení podílových fondů v České republice. Cílem je více se zaměřit na retailovou klientelu a svou stávající distribuční sít rozšířit vedle stávajících partnerů i o finanční poradce. 
  • Češi přestanou podle výpočtů Liberálního institutu (LI) v sobotu pracovat na stát a zbývající část roku již budou pracovat pouze na sebe. Na 7. června podle LI připadá takzvaný Den daňové svobody, tedy pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý jeho příjem připadá státu. Ve srovnání s předchozím rokem tak lidé na stát budou pracovat o tři dny méně; při započtení přestupného roku dokonce o čtyři dny.
  • Rychlé tempo zdražování pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic pokračovalo. Podle zjištění Českého statistického úřadu nejprodávanější benzin Natural 95 byl na počátku tohoto týdne dražší o 38 haléřů a prodával se v průměru za 32,92 Kč/l. Nafta zdražila dokonce o 70 haléřů na 35,35 Kč/l.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Vyplatí se ještě cestovat vlakem?

Češi patří k největším milovníkům železniční přepravy v Evropské unii. Každý Čech podnikne v průměru 18 cest vlakem za rok, což je páté nejvyšší číslo. Nicméně jízdy vlakem už nejsou dávno levnou záležitostí. Jinak řečeno, cesty autobusem a někdy dokonce i autem vyjdou často levněji. Jak jste na tom s cestováním vlakem Vy? Vyžíváte tuto formu dopravy?                                           


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Připravili jsme pro vás stránku, na které se budete moci pravidelně setkávat s investičními profily společností. Pokud se tedy zajímáte o investování a kapitálové trhy, obsažené informace vám pomohou při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily budou průběžně doplňovány a aktualizovány.

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vojoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhůa zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!


Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se celý uplynulý týden věnovali svátku všech fotbalových fanoušků - Euru 2008. Podívali jsme se, kolik stojí doprava, ubytování a samotné lístky. Přiblížíli jsme vám i náklady na pořádání a rovněž předpokládané výnosy. Další článek jsme věnovali výstavbám a rekonstrukcím stadionů a serií jsme zakončili odměnami pro týmy a hráče.


Anketa

Stále více Čechů nakupuje zboží či služby na internetu. Zatímco před třemi roky mělo zkušenost s nákupy v internetových obchodech 12 % obyvatel ČR starších 15 let, tak letos jejich podíl vzrostl na 28 %. Jak jste na to s nákupy na internetu vy? Odpovědi přináší výsledky naší pravidelné ankety.

  • Na internetu nakupuji pravidelně - 30 %
  • Občas si přes intenet něco koupím - 64 %
  • Na internetu nenakupuji - 6 %

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU