Týden boje o dovoz potravin do Chorvatska

10.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tak by se dala označit událost, která začátkem června nenechala hodně občanů České republiky v klidu. Vždyť Chorvatsko patří mezi oblíbené destinace našich turistů a dovoz části jídla je pro většinu z nich naprostou samozřejmostí.

Chorvatsko a jeho pobřeží určitě patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších destinací, které si čeští turisté vybírají pro strávení své letní dovolené u moře. Zatímco naše země je již nějaký ten rok členem Evropské unie, Chorvatsko zatím v EU není. Podmínkou přijetí země do EU je splnění řady podmínek, mino jiné také zavedení řady směrnic EU do legislativního systému přistupující země. A jak se ukázalo právě na příkladu Chorvatsko, někdy začleňování těchto směrnic se může paradoxně obrátit právě proti občanům států EU.


Děti do 18 let s formulářem


Chorvatsko každoročně navštíví až 800 tisíc Čechů. Ovšem letošní rok je pro mnoho českých turistů, kteří měli namířeno na své oblíbené dovolenkové místo, rokem šoků a překvapení. Počátkem května bylo totiž zveřejněno omezení pro cestování dětí na Jadran. Děti do 18 let cestující bez rodičů musí mít s sebou vyplněný formulář s úředně ověřeným podpisem zákonného zástupce. Pro mnoho většinou prarodičů, kteří takto vyráží se svými vnoučaty o prázdninách k moři se toto opatření stalo nezbytnou nepříjemností, kterou často řeší tím, že s vnoučaty raději vycestují do jiné země, aby se této komplikaci vyhnuli. Po zmatených a nejasných informacích o nutném potvrzení pro děti, následovala pro turisty další rána.


Zákaz dovozu potravin


Chorvatsko v rámci slaďování legislativy s EU zavedlo od 1. června pro občany všech zemí zákaz dovozu potravin - masa a mléčných výrobků - do Chorvatska. Toto opatření zvedlo vlnu odporu nejen mezi českými turisty, ale také mezi hoteliéry v samotném Chorvatsku, kteří si zcela jasně uvědomili, že toto omezení může způsobit, že si řada turistů cestu do Chorvatska rozmyslí, což by pro ně znamenalo ztrátu příjmů z letošní letní sezóny. Řada turistů totiž po první zprávě o zavedení zákazu dovozu potravin začala již nasmlouvané pobyty rušit.
Není divu, že již během prvního červnového víkendu se nechala řada osob slyšet, že toto opatření bude zrušeno, že chorvatské úřady nařízení, které celoplošně zakazovalo individuální dovoz masných a mléčných výrobků do země zruší, a že se zákaz dovozu masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků se nebude vztahovat na členské země EU, tedy ani na občany České republiky. Nastal tedy zmatek. Zatímco jedni hovořili o zrušení nařízení, jiní informovaní tyto informace popírali a tvrdili, že nařízení stále platí a je třeba se jím řídit.


Opatření o 6 měsíců odloženo


Týden nejistoty, který přinesl řadu vrásek mnoha českým turistům mířícím na letní dovolenou na mořské pobřeží Chorvatska, snad definitivně  ukončila zpráva, že do Chorvatska je možné opět cestovat s potravinami. Chorvatské ministerstvo zemědělství  obdrželo písemný souhlas Evropské unie, že zákaz dovozu mléčných a masných výrobků může být odložen o šest měsíců.  Nové nařízení oficiálně mělo vstoupit v platnost včera, kdy mělo být publikováno v úředním věstníku Narodne novine.
Ovšem je třeba upozornit, že se jedná pouze o odkad platnosti nařízení, nikoliv o jeho zrušení. V následujících šesti měsících chce Chorvatsko jednat s evropskými orgány o pravidlech dovozu živočišných produktů, a to především pro Chorvaty jedoucí do EU.

Chorvatsko, tak bezesporu zůstane i pro letošní léto nejoblíbenější zemí českých turistů toužících po slunci a moři. Řada z nás si již zvykla, že jako občané země EU přejíždíme, či přecházíme hranice, aniž si jich vůbec všimneme. A najednou, když vyjedeme mimo území EU se můžeme dostat do problémů. Příkladem může být právě zavedení zákazu dovozu potravin do Chorvatska, které ještě nebylo přijato do EU. Na jedné straně tlak z EU o zakomponování legislativy EU do právního systému státu usilujícího o přistoupení se na druhé straně obrátí proti samotným občanům Evropské unie, kteří chtějí tento stát navštívit.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU