Maledivy - tropický ráj pro potápění

12.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako náhrdelník perel je souostroví Maledivy roztroušeno kolem rovníku v Indickém oceánu a naplňuje tak představu tropického ráje. Ostrovy jsou pokryty palmami, jejichž háje sahají až k plážím s bílým pískem, kolem ostrovů je čisté blankytné moře a ostrovy jsou obklopeny korálovými útesy, na kterých žijí nejrůznější mořští živočichové.

 Téma týdne: Destinace stvořené pro dovolenou

Nadmořská výška žádného ostrova nepřesahuje dva metry. Maledivské souostroví čítá 1190 ostrovů, rozložených na ploše 90 000 čtverečních kilometrů. Nejbližší sousedé jsou Indie a Srí Lanka. Počet obyvatel dosahuje 220 000, z toho jedna čtvrtina žije v hlavním městě.


Nikde místa nazbyt


Už přistání je velkým zážitkem. Na Maledivách není nikde místa nazbyt a tak letiště muselo být z hlavního města Male vystěhováno na sousední ostrůvek Hulhule. Letiště se velmi podobá letadlové lodi. Je tu pouze odbavovací hala, přistávací a rozjezdová dráha v jednom a trocha místa na otáčení letadel. Jiné než pravidelné linky zde přistávat nesmí. Každé letadlo má přibližně dvě hodiny na to, aby vyložili cestující, načerpali palivo, nabrali další cestující a odletěli zpět. Po přistání následuje transfer do vámi vybraného resortu. Každý resort má vlastní čluny, kterými zajišťuje dopravu turistů do hotelu. Na vzdálenější ostrovy je možno letět letadlem.

Maledivy_obr1.jpgNa každém ostrově je postaven pouze jeden hotelový komplex, a tak hosté mají k dispozici celý ostrůvek. Hotely jsou stavěny pouze na neobydlených ostrovech, a proto, když se chcete seznámit s místními obyvateli, musíte si udělat výlet na některý "domorodý" ostrov. Typický resort se skládá z hlavní budovy a bungalovů pro hosty, z nichž každý je stylově zařízen. Bungalovy jsou umístěny v palmových hájích a z terasy bývá výhled na moře. V hlavní budově najdete restaurace, které vám nabízejí mezinárodní i domácí kuchyni.


Potápění a šnorchlování nejen na atolech


Je samozřejmostí, že většina aktivit turistů se týká moře. Korálové útesy kolem každého ostrova skýtají ideální podmínky pro potápění nebo šnorchlování. Všechny resorty nabízejí pronájem sportovního vybavení a rovněž je u každého resortu potápěčská škola, kde se můžete naučit základy potápění.

MaledivyRoyalIsland_Beach.jpgMaledivy jsou tvořeny atoly (největší jsou Ari Atoll nebo North a South Malé), které mívají v průměru až několik kilometrů. Každý atol je tvořen skupinami ostrůvků a korálovým útesem, vše dohromady tvoří jakýsi prstenec, uprostřed jehož je laguna s bohatým podmořským životem. Často je uprostřed atolu obydlený či neobydlený ostrov omývaný průzračně modrou vodou a obklopený písčitou pláží. Klidná voda laguny, jejíž hloubka nepřesahuje 30 metrů, nabízí ideální podmínky pro potápění. Nejlepší podmínky pro potápění jsou však na vnější hraně korálového útesu, kde stěna spadá prudce do moře, až do hloubky stovek metrů. Tato místa jsou však vhodná pouze pro zkušené potápěče, začátečníci by se měli potápět uvnitř laguny nebo v průlivech, kterými do laguny přitéká čerstvá voda z moře a vyplavují se tudy různé nečistoty. Je tak zajištěna neustálá výměna vody a laguna se nestane vyhnívací nádrží. Potápění je možné při přílivu, při odlivu proudí voda ven a je velké nebezpečí, že Vás vyplaví ven na volné moře. Pod vodou můžete pozorovat různobarevné korály, hejna drobných rybek, velké okouny, murény, barracudy, vzácností nejsou ani želvy, rejnoci, chobotnice a malé druhy žraloků.


Trocha hostorie


Maledivy byli osídleny někdy v období let 500 před Kr. a 500 po Kr. pravděpodobně rybáři z Indie a Srí Lanky. Dalšími osadníky byli Arabové, kteří zde rozšířili islám. V 16. století ostrovy připadly Portugalcům, později Holanďanům a v roce 1796 se staly britským protektorátem. Ten byl ale oficiálně potvrzen až v roce 1887. V roce 1953 byla vyhlášena republika, ale prezident byl brzo svržen a byla obnovena monarchie. Plnou nezávislost získaly Maledivy až v roce 1965.


Praktické informace pro turisty


  • Vstupní formality:
    Všichni návštěvníci musí mít platný cestovní pas. Vízum s platností 30 dnů je udělováno automaticky po přistání v Hulule všem návštěvníkům s platnými cestovními doklady. Každý, kdo chce Maledivy navštívit musí mít platnou zpáteční letenku a nejméně 25 USD na den.
    Maledivy jsou muslimskou zemí, platí tedy absolutní zákaz dovozu alkoholu, potravin obsahujících vepřové maso a pornografické literatury. Za tu jsou považovány i magazíny s fotografiemi žen v plavkách.
    V resortech se alkohol koupit dá, ale za nevýhodné ceny. Konzumace vepřového masa je striktně zakázaná. Místní televizní programy nabízejí především pořady s náboženskou tematikou.
  • Klima:
    Klima na Maledivách je celoročně teplé, určované monzuny. Maledivy však leží na rovníku a proto i monzuny jsou zde mírné. Počasí určují dva monzuny, první je jihozápadní, jeho účinek se projevuje od května do října a přináší více deště a větru. Druhý monzun je severovýchodní, vane od listopadu do dubna. V tomto období je sucho a téměř bezvětří. Denní teploty kolísají mezi 25   30 °C. Teplota vody se pohybuje kolem 28   30 stupňů. Průměrná vlhkost vzduchu je 75 %.
  • Zdravotní informace:
    Není povinné žádné očkování. Doporučujeme repelent proti hmyzu a krém s vysokým ochranným faktorem. Chybět by neměly ani sluneční brýle.
  • Doprava:
    Neexistuje pravidelná doprava mezi jednotlivými ostrovy. Doprava je obstarávána místními čluny nazývanými Dhoni nebo Baththell, které dosahují rychlosti 8 mil za hodinu. Mnoho těchto člunů zajišťuje dopravu mezi letištěm a městem Malé. Dhoni je možno si pronajmout, stejně jako moderní rychlé čluny. Air Maldives, národní letecká společnost, zajišťuje pravidelné lety mezi Hanimaadhoo, Kadhdhoo, Kaa-dedhdhoo a Gan.
  • Nákupy:
    Nejlepší nákupy jsou v Malé. Vždy je lepší obejít více obchodů a zjistit ceny. Duty free obchody jsou na mezinárodním letišti a nabízejí široký výběr zboží.
  • Měna:
    1 Rufiyaa (MVR) = 100 Larees
    1 USD = cca 11 MVR
    Bankovky v hodnotě 2,5,10,20,50,100 a 500 Rufiyaa.
    Hlavním platebním prostředkem v turistických resortech jsou US dolary, a to v hotovosti nebo formou cestovních šeků. Eurošeky nejsou akceptovány. Resorty rovněž přijímají kreditní karty.
  • Oblečení:
    Doporučujeme lehké bavlněné oblečení. Protože hlavním náboženstvím na Maledivách je islám, který také určuje život na ostrovech, dbejte při návštěvě domorodých ostrovů nebo hlavního města na svoje oblečení. U žen se doporučuje delší sukně, u mužů tričko a šortky, při návštěvě mešity je nutný sarong. V resortech není povoleno opalování a koupání nahoře bez. Nudistické pláže jsou zakázány.
  • Telefon:
    Mezinárodní hovory 6,50 USD za minutu. Místní hovory jsou zdarma. Hlavní evropští mobilní operátoři mají většinu resortů pokrytou partnerskými firmami.
  • Jazyk:
    Oficiálním jazykem je Dhivehi, který patří do indo-iránské skupiny jazyků. Mnoho slov pochází ze sinhálštiny a tamilštiny. Píše se zprava doleva. Anglicky se domluvíte v Malé a ve všech resortech.
  • Elektřina:
    v resortech 220 V/50 Hz
    zásuvky podle britské normy

    Autor je Product Manager pro danou destinaci.

    V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat dovolené a to tentokrát různým destinacím, které by stály za návštěvu. Podíváme se, že na největší golfová hřiště na světě do Číny, dále navštívíme Nový Zéland, Maledivy a nakonec navštívíme ostrov Mayotte - přezdívaný ostrovem šťastné želvy.


Autor článku

Michal Klingohr


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU