Definice daně

25.06.2001 | , Finance.cz
Domovská stránka


Daň

je povinná zákonem určená platba do veřejného rozpočtu, která se vyznačuje neúčelovostí a neekvivalentností tzn. ukládá se jako jednostranná povinnost bez nároku plátce na plnění ze strany státu. Daně jsou placené pravidelně v určitých intervalech nebo při určitých okolnostech např. darování nebo dědění.

Charakteristický znak daní představuje jejich mimoekonomické donucení, jímž si státní moc prosazuje podíl na důchodech a majetku podřízených subjektů. Toto donucení mělo v historickém vývoji zjevnější či zastřenější formu, což je patrné i z různých názvů daní, pocházejících z otrokářské nebo feudální společnosti.

Cizojazyčné pojmy a termíny

Tributum /latinský/ = vztah mezi vítězem a poraženým.
Donum /feudální termín/ = benevolence, poklona; souhlas těch, kteří měli daň platit.
Aide a steur /francouzský a německý/ = pomoc k doplnění panovníkových příjmů.
Precarium /latinský/, bete /německý/ = žádost panovníka o příspěvek na jeho výdaje.
Duty /anglický/, impót /francouzský/, imposto /italský/ = vyjádření myšlenky povinnosti poddaných.

Pro posouzení ekonomického vlivu daní a jejich třídního dopadu je důležité zjištění daňového zdroje, tj. té složky prvotního rozdělení daňového důchodu, která je daní postihována. Zdrojem daní jsou mzdy, důchody malovýrobců, zisk a renta; v krajních případech je postihován nejen výnos kapitálu, ale i sám kapitál.

Ekonomicky je daň formou redistribuce národního důchodu. Daň je jedním z příjmů veřejných rozpočtů, mezi které patří dále např. poplatky a půjčky. Poplatky jsou ekvivalentem za služby poskytované veřejným sektorem, půjčky jsou dobrovolné návratné platby poskytované za účelem získání úroku nebo uložení peněz, jednorázová daň je nazývána dávkou.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Domovská stránka