Co týden dal?

13.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prodej nových aut v Evropě klesl, nejdůležitějšími centry globální ekonomiky jsou Londýn, New York, Tokio a Singapur, Chorvaté zrušili zákaz dovozu potravin, spotřebitelské ceny vzrostly a nezaměstnanost v květnu klesla. To jsou jen některé události právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Mezi nejdůležitější centra globální ekonomiky patří Londýn, New York, Tokio a Singapur. Vyplývá to ze žebříčku společnosti MasterCard. Praha se umístila na 49. místě. V celkovém hodnocení předstihla například Moskvu, Budapešť, Atény či Varšavu. Na seznamu 75 měst, která společnost sleduje, je 28 evropských velkoměst, což je nejvíce ze všech regionů.
  • Ministři práce a sociálních věcí Evropské unie se dohodli na výši maximální pracovní doby a na podmínkách pro osoby působící ve firmách prostřednictvím pracovních agentur. Nadále bude platit maximální týdenní pracovní doba 48 hodin, ale zaměstnanci se budou moci rozhodnout, zda jsou ochotni pracovat přesčas.
  • Schodek obchodní bilance Spojených států vzrostl za duben kvůli nebývale drahé ropě více, než se předpokládalo. Deficit stoupl o 7,8 procenta na 60,9 miliardy dolarů, průměrná cena dovážené ropy dosáhla rekordních 96,81 dolaru za barel.
  • Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen zboží a služeb na Slovensku v květnu zrychlilo na 4,6 procenta z dubnových 4,3 procenta. Stejně vysoká inflace byla v zemi naposledy v září 2006.
  • Schodek federálního rozpočtu Spojených států za květen vzrostl na 165,93 miliardy dolarů kvůli výdajům na podporu ekonomiky. V květnovém deficitu tvoří zhruba 48 miliard dolarů výdaje státu na podporu hospodářského růstu. Ministerstvo financí USA uvedlo, že deficit byl více než dvojnásobný proti květnu minulého roku.
  • Chorvaté oficiálně zrušili úplný zákaz dovozu masných a mléčných výrobků, který pro turisty platil od 1. června. Oznámení o konci zákazu  vyšlo ve čtvrtek v úředním věstníku Narodne novine. Turistům tak za dovoz potravin do určitého limitu již nehrozí sankce.
  • Prodej nových aut v Evropě se v květnu kvůli nárůstu cen pohonných hmot a menšímu počtu pracovních dní snížil o 7,8 procenta na 1.334.081 vozů. Nižší byl i prodej v zemích střední a východní Evropy, která v posledních měsících pomáhala tlumit celkový propad. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila evropská automobilová asociace ACEA. Za prvních pět měsíců roku se prodej snížil o 0,7 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Stavební spoření bez poplatku!

Stavební spoření KAMARÁD pro děti do 18 let od Wüstenrot stavební spořitelny získáte bez poplatku za uzavření smlouvy. Smlouva musí být sjednána s cílovou částkou 150.000 Kč a do čtyř měsíců od jejího uzavření je nutné na ni vložit minimálně 1500 Kč. Pak nebude účtována úhrada za uzavření smlouvy. Pokud požadujete vyšší cílovou částku, můžete si ji od 1.1.2009 navýšit dle potřeby. S KAMARÁDEM ušetříte 1500 Kč, tak neváhejte.

 

Posledních 7 dní doma

  • Spotřebitelské ceny v květnu meziročně stouply o 6,8 procenta, tedy stejně jako v dubnu. Podražily především potraviny a nealkoholické nápoje. Meziměsíčně cenová hladina vzrostla o půl procenta.
  • Míra nezaměstnanosti v květnu klesla na pět procent z dubnových 5,2 procenta, a byla tak nejnižší od listopadu 1997. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se snížil na 281.126 osob. V dubnu byla míra nezaměstnanosti 5,2 procenta.
  • Za poslední rok přišlo do Česka víc než 65.000 pracovníků ze zahraničí. Zatímco na konci loňského května v ČR mělo zaměstnání 202.704 cizinců, letos jich bylo 267.972. Jen za letošek práci v zemi našlo zhruba 27.500 lidí z ciziny. Nejrychleji přibylo zaměstnanců z Vietnamu.
  • Česká ekonomika letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,3 procenta. Oznámil to ve zpřesněném odhadu Český statistický úřad. Potvrdil tak zpomalení tempa růstu domácí ekonomiky, když v polovině května signalizoval, že hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 5,4 procenta. Růst byl nejnižší od konce roku 2004, ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku HDP vzrostl o revidovaných 6,3 procenta.
  • Celkové zadlužení českých domácností je ve srovnání se západoevropskými zeměmi stále nízké a nachází se na bezpečné úrovni. Uvádí to Zpráva o finanční stabilitě za rok 2007, kterou zveřejnila Česká národní banka. Poměr celkového dluhu k disponibilním příjmům domácností se loni zvýšil na 47 procent oproti 40 procentům v roce 2006. Například ve Velké Británii podíl dluhu na disponibilním příjmu domácností převyšuje 170 procent, v USA 120 procent, v Irsku 130 procent, v Dánsku nebo Nizozemsku dokonce 200 procent.
  • Penzijní fond České spořitelny, který je podle počtu klientů druhým největším penzijním fondem, připíše klientům za loňský rok zhodnocení 3,07 procenta. O rok dříve činil výnos fondu 3,04 procenta. Podívejte se na již zveřejněné výnosy penzijních fondů.
  • Světový pojišťovací lídr Lloyd's začne nabízet pojištění na českém trhu zřejmě od roku 2009. Zhruba na podzim letošního roku chce požádat o licenci na své služby Českou národní banku.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Odměny hráčů Eura 2008 v milionech

Euro 2008 - svátek všech fotbalových fanoušků je tady. Jistě jste již slyšeli nebo jste četli o výši odměn pro hráče, kteří se účastní tohoto mistrovství. Sumy jsou opravdu vysoké, záleží jen na hráčích jak daleko se v soutěži dostanou. Co říkáte na odměny fotbalistů? Jsou podle vás přiměřené, nízké nebo naopak zbytečně vysoké?

                                          


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Podle posledních výzkumů může požívaní kakaa v malém množství pozitivně působit na snižování krevního tlaku. Tato vlastnost se určitě hodí kakaovým investorům, kteří již od počátku roku s napětím sledují výrazné zhodnocování komodity. Od ledna si totiž kakao připsalo 50procentní cenový nárůst. A právě této investory i konzumenty oblíbené komoditě je věnována aktuální analýza, kterou jsme pro vás připravili ve spolupráci se společností Colosseum.
  • I přes to, že většina z nás věnuje pozornost hlavně kurzu koruny vůči euru nebo dolaru, najdou se i tací, kteří potřebují zjistit více exotické kurzy. Pro takové případy jsme připravili přehled všech poměrů světových měn. Orientaci vám zpříjemní jejich rozdělení podle místní příslušnosti. Stačí kliknout na světadíl, kam se třeba chystáte, a zobrazí se vám požadované informace.
  • Průměrná mzda je v jednotlivých odvětvích značně rozdílná. Aktualizovali jsme pro vás náš kalkulátor průměrné mzdy, ve kterém si můžete porovnat výši vaší mzdy nejen s průměrem odvětví ale také celostátním průměrem. Údaje jsou aktualizovány za první čtvrtletí roku 2008. 

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!


Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se celý uplynulý týden věnovali dovolené a to tentokrát různým destinacím, které by stály za návštěvu. V našich článcích jsme se podívali na největší golfová hřiště na světě do Číny, dále navštívili Nový Zéland s nejstaršími stromy na světě. V dalším článku jsme si přiblížili Maledivy a nakonec jsme se podívali nejen ze želvami na ostrov Mayotte - přezdívaný právě ostrovem šťastné želvy.


Anketa

Svátek všech fotbalových fanoušků je tady, a protože fotbal je u nás velmi oblíbeným sportem, zvolili jsme pro tento týden i my fotbalovou anketu. Ptali jsme se vás, zda si troufnete tipnout, jak na Euru 2008 dopadne náš národní tým.

 

  • Češi skončí ve skupině - 32 %
  • Češi se dostanou do čtvrtfinále - 53 %
  • Češi se dostanou do semifinále - 11 %
  • Zvítězíme - 4 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU