Novela zákona o důchodovém pojištění

27.06.2001 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


1.7. 2001 nabývá účinnost novela zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění. Důvodem úpravy je snížení nákladů na předčasné starobní důchody v zájmu udržitelnosti veřejného průběžně financovaného systému a odstranění motivace k předčasnému odchodu do starobního důchodu. Jaké hlavní změny tato novela přináší?

Zásadní změny se týkají zvýšení procentní sazby krácení procentní výměry za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne přiznání důchodu do dosažení důchodového věku; v případě dočasně sníženého předčasného starobního důchodu 1 % na 1,3 % výpočtového základu, u trvale sníženého předčasného starobního důchodu z 0,3 % a 0,6 % jednotně na 0,9 % výpočtového základu; současně se ruší možnost snižovat procentní výměru trvale sníženého předčasného starobního důchodu za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne přiznání tohoto důchodu do dne dosažení důchodového věku pouze o 0,3 % výpočtového základu, pokud je tento důchod přiznán po dosažení věkové hranice stanovené pro nárok na starobní důchod právními předpisy platnými před 1. lednem 1996 (tato možnost byla zavedena dodatečně s účinností od 1. ledna 1998 a pouze jako přechodné opatření);

V případě odchodu pojištěnce do starobního důchodu po vzniku nároku na něj se zvyšuje zvýhodnění za odložený odchod o 50 %, tzn. že za každých 90 kalendářních dní této výdělečné činnosti se zvyšuje výše procentní výměry starobního důchodu o 1,5 % (dříve o 1 %) výpočtového základu za splnění podmínky, že po vzniku nároku na důchod bude pojištěnec vykonávat výdělečnou činnost a nebude přitom pobírat starobní ani invalidní důchod.

Dále byly provedeny změny v okruhu pojištěných osob – pojištěny při splnění podmínek tohoto zákona jsou osoby pečující osobně o převážně nebo úplně bezmocnou osobu nebo částečně bezmocnou osobu starší 80 let (slovo "blízkou" nahrazeno slovem "bezmocnou"). Mění se i okruh dob, kdy ke zvýšení za další výdělečnou činnost nedochází jedná se o další situace, kdy výdělečná činnost není fakticky vykonávána, i když pracovní vztah trvá - tzn. situace, kdy v době pracovní neschopnosti nenáleží nemocenské. V přechodných ustanoveních se řeší otázka zhodnocení doby výdělečné činnosti konané po dosažení důchodového věku vzhledem k tomu, že dochází ke zvýšení zvýhodnění. Zvýhodnění ve výši 1,5 % výpočtového základu bude náležet jen za dobu výdělečné činnosti konané od účinnosti této novely s tím, že nezhodnocená část se přičte k době této výdělečné činnosti konané před účinností této novely.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY