O vítězi je již rozhodnuto !

28.06.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Konečně je rozhodnuto o novém vlastníkovi 60 procentního podílu v Komerční bance.

Konečně je rozhodnuto o novém vlastníkovi 60 procentního podílu v Komerční bance. Vítězem se stává francouzská Société Générale, která nabídla za tento podíl 40 miliard Kč. Původní nabídka této banky byla o 9 miliard nižší, a částka byla navýšena na konečných 40 miliard Kč až v průběhu jednání s vládou.
Další nabídky: italská UniCredito 37,26 miliard korun a německá HypoVereinsbank 20,3 miliard korun. Ministr financí Jiří Rusnok prohlásil, že banka byla prodána bez jakýchkoliv dalších závazků. Dále uvedl: "Prodáváme ji pouze s prohlášeními regulátorů o vědomosti stavu k dnešnímu dni. Jediný rozhodovacím kritériem byla nabízená cena."
Kupní cena by měla být splacena v jedné splátce po uzavření kupní smlouvy. Ta bude uzavřena asi do dvou měsíců. Podle Rusnoka tato dosažená cena je 3,2násobek vlastního jmění, a to je podle něj absolutně nejlepší prodej banky ve střední a východní Evropě.
Tímto prodejem je konečně ukončen proces privatizace bankovního sektoru v České republice. Nyní zbývá jen, aby ještě obchod potvrdili ČNB a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ