Co týden dal?

20.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přijetí eura na Slovensku už prakticky nic nebrání, Sanofi-Aventis a PPF se přetahují o Zentivu, burzovní ceny kukuřice lámou rekordy a další zajímavé novinky a události světa financí v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americká centrální banka (Fed) nabídla úvěry za dalších 75 miliard dolarů, které mohou komerční banky a další finanční instituce využít na zajištění svého běžného provozu. Fed se nabídkou peněz snaží vyjít vstříc bankám, které pociťují dopady úvěrové krize.
  • Poté co přijetí eura na Slovensku v týdnu podpořil Evropský parlament a poté i lídři států Evropské unie na summitu v Bruselu, chybí Slovákům už jen definitivní souhlas ministrů financí. Ten by měli téměř s jistotou dostat na červencovém zasedání, jež se uskuteční rovněž v belgické metropoli. 
  • Burzovní ceny kukuřice tento týden vystoupily na nové rekordy a podle obchodníků budou stoupat dál. Vzhůru je nyní ženou záplavy v klíčových pěstitelských oblastech Spojených států, které zvyšují obavy z nedostatečných dodávek této plodiny. Tento měsíc již kukuřice zdražila o čtvrtinu a v meziročním srovnání jsou její ceny vyšší o 90 procent.
  • Ceny zboží a služeb na Slovensku v květnu podle metodiky Evropské unie vzrostly v meziročním srovnání nejvíce za posledních 20 měsíců. Slovenská Inflace zrychlila na 4 % z dubnové hodnoty 3,7 %. Podle údajů sestavených v národní metodice, rostly ceny v květnu také nejrychleji za posledních 20 měsíců - meziroční míra inflace dosáhla 4,6 %. Rozdíl v hodnotách inflace v národní a harmonizované metodice je způsoben odlišným složením spotřebitelských košů.
  • Ruští podnikatelé Alexandr Nesis a Alexandr Mamut získali spolu s českou společností PPF Group NV kontrolní podíl ve společnosti Polymetal. Polymetal je největším těžařem stříbra v Rusku a mimo jiné těží i zlato. Polymetal v tiskové zprávě uvedl, že největší část podílu Anikety získal právě PPF.
  • Počet nebezpečných počítačových programů vytvořených v loňském roce poprvé překonal množství užitečného software, který vznikl ku prospěchu uživatelů. Podle zprávy antivirové firmy Symantec tvořily škodlivé kódy 65 procent všech programů loni uvedených. Útoky počítačových hackerů se snaží být co nejvíce skryté a zaměřují se na vykrádání citlivých informací, s nimiž lze snadno obchodovat.
  • Saúdská Arábie, největší vývozce ropy na světě, se příští měsíc chystá zvýšit těžbu ropy nad 9,5 milionu barelů denně, nejvíce za téměř tři roky. Druhým zvýšením produkce za dva měsíce chce Rijád držet krok s poptávkou a zabránit dalšímu růstu cen, které jsou podle Saúdské Arábie již na nepřijatelné úrovni. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojistěte se on-line se slevou!

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Přemýšlíte co vše zařídit? Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, pomůže vám řešit nepříjemné situace a problémy, které mohou nastat. Nabízíme vám on-line sjednání cestovního pojištění - jednoduché, rychlé a se slevou až 50 %. S cestovním pojištěním si svoji dovolenou můžete v klidu užívat.

 

Posledních 7 dní doma

  • Platební morálka Čechů i přes mírné zlepšení patří podle aktuálního průzkumu společnosti Intrum Justitia k nejhorším v Evropě. Pouze každá druhá pohledávka je v ČR splacena ve sjednaném termínu. Naopak nejlepší platební morálka je v severských zemích Evropy. Podniky se v ČR opožďují ve svých platbách v průměru o 19 dní, spotřebitelé o 14 dní. Například ve Finsku se firmy opožďují v průměru o šest dní a spotřebitelé o čtyři dny.
  • Tržby sta největších firem v České republice se v loňském roce zvýšily zhruba o osm procent na 2,45 bilionu korun. Téměř jednoho bilionu Kč pak dosáhly tržby největších deseti firem. Výsledky 14. ročníku žebříčku 100 nejvýznamnějších firem v ČR zveřejnilo Sdružení Czech Top 100. Žebříčku nejvýznamnějších firem, který je sestavován na základě tržeb, dominuje stejně jako za rok 2006 Škoda Auto. Na druhém místě žebříčku se udržela společnost ČEZ. Třetí místo žebříčku představuje překvapení v podobě společnosti Foxconn CZ.
  • Český stát, který prodává část svého podílu v elektrárenské firmě ČEZ, již snížil svůj podíl v tomto elektrárenském gigantu celkem o 4,41 procentního bodu. Podle střediska cenných papírů klesl státní podíl v ČEZ na 63,2 procenta z původních 67,61 procenta. Ministerstvo financí loni v srpnu zahájilo plánovaný prodej zhruba sedmiprocentního balíku akcií, který vláda schválila loni v březnu, aby získala 31 miliard korun do Státního fondu dopravní infrastruktury.
  • Česká televize dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání celkem deset pokut ve výši 18,48 milionu korun za to, jakým způsobem označovala sponzory svých pořadů. Důvodem pokut ve většině případů je to, že ČT sponzorovala reklamní znělky, což podle rady zákon neumožňuje. V několika případech pak ČT porušila zákon tím, že při vysílání sponzorského vzkazu nebyl sponzor identifikován, a to proto, že za sponzora bylo označeno jméno produktu a ne jeho výrobce.
  • Prodej nové generace vozu Škoda Superb byl oficiálně zahájen dnes - v pátek 20. června 2008. Základní cena modelu Superb 1,4 TSI/ s výkonem 92 kW (125 koní) činí 599 900,-Kč. Součástí standardní výbavy je kromě 7 airbagů, také elektronický protiblokovací systém ESP včetně ABS, MSR, ASR a posilovač brzd s funkcí brzdového asistenta Dual Rate.
  • Francouzská společnost Sanofi-Aventis chce učinit konkurenční nabídku na převzetí farmaceutické firmy Zentiva. Za akcii hodlá nabídnout 1050 korun. Informovala o tom Sanofi-Aventis. O Zentivu má zájem také společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF, která nabízí 950 korun za akcii.
  • Banky Raiffeisenbank a eBanka začnou vystupovat pod společným názvem Raiffeisenbank a všechny účty klientů budou využívat jednotný bankovní kód 5500 od 7. července, tedy data právní fúze obou bank. Postupná přeměna poboček eBanky do barev Raiffeisenbank by měla být dokončena do poloviny srpna. Klientům změny obě banky předem oznámily. Objemem aktiv bude spojená Raiffeisenbank pátá největší v tuzemsku.
  • Ceny bytů se v České republice za první čtvrtletí meziročně v průměru zvýšily o 5,6 procenta. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s tempem růstu během prvních tří měsíců 2007 se letos růst cen v metropoli nepatrně zpomalil, bez Prahy ale na republikové úrovni zrychlil o jedno procento. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Odměny hráčů Eura 2008 v milionech

Euro 2008 - svátek všech fotbalových fanoušků je tady. Jistě jste již slyšeli nebo jste četli o výši odměn pro hráče, kteří se účastní tohoto mistrovství. Sumy jsou opravdu vysoké, záleží jen na hráčích jak daleko se v soutěži dostanou. Co říkáte na odměny fotbalistů? Jsou podle vás přiměřené, nízké nebo naopak zbytečně vysoké?

                                          


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Blíží se dva měsíce prázdnin, které jsou pro většinu z nás spojeny s časem letních dovolených. Připravili jsme pro vás novou přílohu Dovolená 2008, která vám představí nejen exotické destinace, které určitě stojí za návštěvu, ale najdete zde také rady jak se zachovat v krizových situacích, které na dovolené mohou nastat. Nechybí ani informace o cestovním pojištění, přehled měn či kurzovní lístky bank. 
  • Banky začaly opět zvyšovat úroky úvěrových produktů. Jen u hypotečních úvěrů došlo v posledních týdnech k růstu úrokových sazeb u čtyř bankovních domů. Pro lepší přehled o současných úrocích u úvěrových produktů jsme tudíž aktualizovali nejen samotné hypotéky, ale i spotřebitelské úvěry a úvěry kontokorentní.

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!


Fintriky

Za dnešního vývoje kurzu koruny, kdy naše měna láme historické rekordy vůči všem důležitým světovým měnám, je pro naše exportéry obrana proti kurzovému riziku jedinou šancí, jak se vyhnout ztrátám, které v řadě případů mohou vést až k existenčním problémům. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se proto celý týden věnovali různým způsobům, jak se proti kurzovým rizikům zajistit. nejprve jsme se věnovali způsobům systémovým (smluvní doložky, výběr dodavatele apod.) a poté již finančním derivátům, zejména pak forwardům, opcím a swapům.


Anketa

Všem turistům směřujícím na dovolenou do Chorvatska se po zveřejnění informace, že Chorvatsko oficiálně zrušilo úplný zákaz dovozu potravin, ulevilo. Celý týden jsme se vás tedy v naší anketě ptali, jak by ovlivnilo vaši případnou dovolenou do Chorvatska, kdyby zákaz nebyl zrušen?

  • Zrušením dovolené - 54 %
  • Odcestovali bychom stejně - 30 %
  • Riskli bychom cestu i s potravinami - 16 %

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU