Nejlevnější dovolená za hodně peněz

24.06.2008 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Poznámku o tom, že půjčovat si na dovolenou není zdravé, jste už nejspíše slyšeli. Podívejme se ale na tento problém z trochu širšího pohledu a ujasněme si, kdy je takové zadlužování nebezpečným rozmarem, a kdy ho ještě můžete risknout.

Fenomén zadlužování u všemožných finančních institucí začal na českém území nabývat na významu v uplynulých 5 letech. Lidé si samozřejmě půjčovali i dříve, ale nabídka úvěrů dosáhla plného rozkvětu až právě v nedaleké minulosti. Na jedné straně stojí banky, které schopnost svých klientů řádně splácet více či méně hlídají, na druhé straně pak nebankovní instituce, jenž půjčují často úplně každému.  Výsledkem jsou pak jednak domácnosti, které se u bank zadlužily sice tak, že splácet zvládají, ale nemají už na “bochník chleba navíc“. Ve smutnějších případech vidíme i jedince či rodiny, kteří si půjčili od nebankovní instituce nad své příjmy a měsíční splátky najednou přestali zvládat. Takovou situaci ilustruje příběh z poradny Finance.cz níže. 


Příběh z poradny: Neúnosné zadlužení


Naše rodina (já, žena a 3 děti) jsme "po vzoru" jiných špatně odhadli své možnosti a spadli do tzv. splátkové spirály. Na začátku bylo několik spotřebičů na "výhodné splátky" při zařizování společného bydlení, pak z toho byla kreditní karta a následně ne zrovna výhodný revolvingový úvěr. Přidala se hypotéka na vysněný dům, přišly děti, také pár měsíců bez práce a náhle - problém byl tu. Ze strachu, abychom nespadli do registru neplatičů, jsme si vzali další půjčku, který by refinancovala ty předešlé a hle, najednou bylo potřeba dát nutně peníze na opravu domu a na koupi bojleru... Během půl roku se to nahromadilo natolik, že přes 2 pracovní poměry byly naše výdaje vyšší než příjmy. A v domě snad na každém stole ležela nějaká upomínka a výhružný dopis s nápisem "dlužná splátka". Co dělat v takové chvíli?

Nejdříve jsme obvolali věřitele a snažili se jim situaci objasnit a požádat je o odklady, prodloužení splatnosti, či nový splátkový kalendář. Ale marnost nad marnost. Navštívili jsme svého právníka, ale ten nás pouze varoval před neuváženými činy z nouze, jako je krádež či úvěrový podvod... Pak jsem se objednali do občanské poradny v domnění, že snad tady poradí, co v podobných situacích dělat. Pvšem tam nás jen pochválili, že jako jedni z mála se to snažíme řešit, a že děláme správně, když o tom s věřiteli mluvíme. Tak jsme si sednuli a napsali dlouhé žádosti (tentokrát bez telefonu) a snažili se opět přesvědčit věřitele bankovního i nebankovního sektoru, že máme pevnou vůli dát to dohromady. Odpovědi, které přišly byly pouze zamítavé. Tak přemýšlíme, jestli vůbec nějaké legální řešení existuje, a jak nepřijít kvůli neplacení hypotéky o střechu nad hlavou. Děkujeme za jakoukoliv radu.


Kdy se zadlužit?


Život na dluh se stal běžným jevem. K základním výdajům na bydlení, jídlo a ošacení přibyly spoustě rodin neúprosní splátky půjček. Existuje jednoduché pravidlo, kdy je “vhodné se zadlužovat“. Půjčujte si pouze, pokud potřebujete finance na nezbytnou věc nebo když jde o hodnotu-tvornou investici. Vysvětleme si oba případy blíže. Při nenadálých událostech typu kolapsu pračky či operace v nemocnici, vám pokud nemáte úspory nic mimo úvěru nezbývá. Pod investicemi, které vytvoří v budoucnu přidanou hodnotu pak rozumíme především bydlení (tedy investici do nemovitosti) a vzdělání. Samozřejmě i pro tyto účely je dobré případnou půjčku zvážit s výnosy a náklady, například potenciální hodnotou nemovitosti za 30 let a platbami nájmu. Při zadlužení s rozumem a neopominutí finanční rezervy pro nečekané situace jsou však tyto úvěry opodstatněné. Na druhou stranu, zadlužení kvůli požitkům jako je dovolená, lepší TV či nábytek patří do kategorie nebezpečných rozmarů.


Dovolená na úvěr?


Ať už objevíte sebevýhodnější dovolenou, jakmile ji budete financovat pomocí úvěru, vyjde vás neskonale nevýhodně. Což si možná mnozí v plném rozsahu neuvědomí. Ukažme si to na číslech. Dovolená pro celou rodinu v hodnotě 60.000 Kč by vás při jednoleté splatnosti spotřebitelského úvěru vyšla minimálně na 65.000 Kč. Při využití kontokorentu či kreditní karty pak ještě o několik tisíc korun dráže a při sjednání půjčky u některých nebankovních institucí třeba na dvojnásobek původní hodnoty. Splácení půjčky na dovolenou rozložené do více jak 12 měsíců pak dovolenou zdražuje více a více.

Bylo by asi nefér odsuzovat všechny, kteří si na dovolenou půjčí. Pro některé může být třeba takový pobyt u moře, nebo poznávací zájezd nejočekávanějším ročním požitkem. Přesto však nemůžeme doporučit takové zadlužování na více jak dva měsíce, a to pomocí bezúročného období kreditní karty. Finanční zátěž si lze takovým způsobem rozdělit do dvou výplat, aniž byste zaplatili cokoli na úrocích. V ostatních případech je při neexistenci úsporů moudré pouvažovat o dovolené s nízkým rozpočtem.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY