Členové kampeliček chtějí více

04.07.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Některá obvinění z podvodů, ze zneužívání důvěrných informací a dalších trestných již byla sdělena, dokonce někteří z obviněných sedí již ve vazbě, ale do dnešního dne z nich žádný neskončil před soudem.

V oblasti družstevních záložen je stále rušno.  S krachy kampeliček prověřuje policie více než 40 trestních oznámení. Některá obvinění z podvodů, ze zneužívání důvěrných informací a dalších trestných již byla sdělena, dokonce někteří z obviněných sedí již ve vazbě, ale do dnešního dne z nich žádný neskončil před soudem. A krachy prvních kampeliček začali již někdy v roce 1999.
Zákon, který obnovoval družstevní finančnictví v České republice byl schválen v roce 1995. A to přesto, že v té době krachovaly banky. Kampeličky nalákaly na vysoký úrok, který se pohyboval od 17 do 33 procent, velké množství lidí. Během své krátké existence stačily kampeličky připravit o peníze většinu členů družstevních záložen a mohly za to jejich nevýhodné operace.
Částečně za tyto problémy může také špatný zákon. V EU je požadavek na základní jmění kampeliček asi 200 milionů korun. Tj. asi čtyřikrát více než v ČR, a to se snažíme přiblížit svými zákony Evropské unii. Kampeličku si tedy mohl založit prakticky kdokoliv.
Po vstupu do Evropské unie, by měl činnost kapeliček upravovat Zákon o bankách, důležité však je, že tak silná kapelička, která by splnila všechny požadavky, zde neexistuje. Zbývající kampeličky tedy budou muset ukončit svou činnost, nebo do nich vstoupí některá z bank, jako strategický partner.
V minulém týdnu se zase ozvali členové zkrachovalých kampeliček. Demonstrovali totiž před úřadem vlády, aby jim stát vyplatil všechny jejich vložené peníze. Vklady u kampeliček jsou totiž pojištěny do 80 procent, ale jen z částky, která nepřesahuje 125 000 Kč. Bývalý člen kampeličky může dostat tedy maximálně 100 tisíc ze svého vkladu. Tyto pojištěné částky se měly vyplácet z Garančního fondu kampeliček, ten však byl skoro prázdný. "Výši příspěvku do garančního fondu družstevních záložen stanovil zákon. Kampeličky využívaly jeho děr a do fondu nepřispívaly," řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek.
Vláda vyšla vstříc poškozený členům kampeliček a vydala na pojištěné části jejich vkladů dluhopisy. Byly vydány dluhopisy v částce 6 miliard. A výplata klientů čtyř fondů již byla zahájena. Začátkem dubna byli vyplaceni členové Živnostenského spořitelního a úvěrového družstva, koncem května členové První pražské družstevní záložny a Družstevní záložny Praha a v červnu členové Doudlebské družstevní záložny. V letních měsících by měli být zahájeny výplaty dalších osmi členů kampeliček a zbytek, tj. dvě záložny, by měli být vyplaceny v říjnu. Stát tedy učiní zákonu za dost a kampeličkáři nemají žádné právo žádat po státu víc.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ