Postačí cestovní pojištění v kartě?

01.07.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prázdniny začínají a lidé se chystají na dovolenou do zahraničí. Řada z nás má nějakou platební nebo kreditní kartu a často je její součástí také cestovní pojištění. Vyvstává tak otázka, zda je toto pojištění dostatečné.

Cestovat do zahraničí můžete pracovně, ale určitě v tomto období se mnoho z vás vypraví za hranice na dovolenou. Dovolená je pro většinu z nás časem, který hodlají příjemně a nerušeně trávit se svými blízkými. Ať již cestujete do zemí Evropské uni, nebo i dále, je dobré si uzavřít cestovní pojištění. Ovšem někteří z nás mají ve své platební kartě zahrnuto ať již zdarma nebo za poplatek cestovní pojištění. Je toto pojištění dostatečné a pokryje nám veškerá rizika, která nás mohou v zahraničí potkat, nebo se na něj nemůžeme spolehnout a nezbude nám nic jiného, než uzavřít ještě komerční cestovní pojištění?

Obecně na tuto otázku odpověď nenajdeme, vždy bude záležet na konkrétní platební kartě a pojištění, které k ní získáme. Kvalita cestovního pojištění spojeného s platebními kartami se liší podle toho, jaká banka vám kartu vydala a také, jaký typ platební karty máte. Platí zde obvykle pravidlo, že čím lepší karta, tím i lepší cestovní pojištění.  Úplně bez starosti by v tomto směru měli být jen držitelé prestižních platebních karet, např. zlatých nebo platinových, kterým by jejich pojištění v rámci karty mohlo plně dostačovat. Kolik z vás však některou z těchto přestižních karet vlastní? Pokud mezi tyto vyvolené nepatříte a máte kartu za pár stovek ročně, pak si před odjezdem zjistěte přesné znění smlouvy a podmínky pojištění. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení dříve, než budete pomoc z tohoto pojištění potřebovat.


Rizika cestovního pojištění v rámci platební karty


Pokud jste vlastníkem karty, v rámci níž je cestovní pojištění, je dobré si před cestou do zahraničí velmi dobře prostudovat pojistné podmínky, limity plnění pojištění a určitě také možné výluky z pojištění. Tato pojištění v kartách mohou být omezena místem, kde se pohybujete, výší pojistného plnění nebo mírou rizika prováděných aktivit. Většina pojištění pokrývá tzv. standardní dovolenou, můžete si zaplavat, zahrát volejbal a jste pojištěni, pokud ale vyrážíte na rafty, lyže nebo se potápět, pak zvažte individuální cestovní připojištění.  Pokud tedy hodláte vyrazit na nějaký jiný typ cesty, dobře se informujte, zda vám toto pojištění bude dostačovat.

Také je dobré zjistit zda toto pojištění zahrnuje v sobě pouze pojištění léčebných výloh, nebo zda jsou jeho součástí také další pojištění, kterými jsou například pojištění odpovědnosti či ztráty zavazadel. Pokud k pojištění v rámci karty tato, případně další připojištění standardně nabízená k cestovnímu pojištění nejsou a vy o ně máte zájem, nezbývá než si uzavřít komerční cestovní pojištění.


Stačí nebo nestačí pojištění v rámci karty?


Jak již z textu výše vyplývá, vždy bude záležet na konkrétní kartě a na konkrétním cestovním pojištění, které banka svým klientům nabízí. Pozor si v případě, že se hodláte spolehnout při cestě do zahraničí pouze na toto pojištění, dejte především na výši limitů a různá omezení tohoto cestovního pojištění. Pokud se vám některé pojistné částky zdají nízké, určitě nelitujte několika set korun za cestovní pojištění, které vám v případě problémů v zahraničí, může pomoci z nesnází.

Pokud tedy nepatříte mezi držitele prestižních karet, ale i v tomto případě je dobré se informovat na přesné podmínky cestovního pojištění v rámci karty, určitě je dobré si o pojištění na kartě zjistit veškeré informace a podle toho se rozhodnout, zda je toto pojištění pro vás dostatečné či zda si sjednat další, a to přesně podle vašich přání a požadavků.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU