Jablonex skončil v zisku díky přecenění a výprodeji skladů

01.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 1. července (ČTK) - Ziskem sto milionů korun skončilo loňské hospodaření sklářské a bižuterní skupiny Jablonex Group. Firma byla zisková navzdory tomu, že tržby klesly zhruba o devět procent na 2,2 miliardy korun. Do černých čísel skupinu dostal výprodej skladových zásob a přecenění. Jinak je sklářský průmysl v největší krizi, jakou kdo pamatuje, řekl dnes novinářům místopředseda představenstva Miroslav Jotov.

Předloni hospodařil Jablonex se ztrátou 59 milionů korun při tržbách kolem 2,5 miliardy. I letos budou zřejmě tržby dál klesat a hospodaření skončí podle Jotova pravděpodobně opět ve ztrátě. O stamiliony na tržbách totiž jablonecké výrobce bižuterie připravuje hlavně síla koruny vůči dolaru. Na dolarových trzích přitom končí převážná část produkce Jablonexu. Podle Jotova proto nelze vyloučit to, že firma bude i letos dál propouštět. Kolika lidí by se to mohlo dotknout, ale nebyl schopen odhadnout. Nyní podnik zaměstnává 2400 pracovníků.

Skupina si přitom podle Jotova nemůže ztěžovat na nezájem o svou produkci. "Zakázek by bylo dost, řadu z nich ale musíme odmítat, protože cena by nepokryla naše náklady," vysvětlil. Jablonex tak není schopen konkurovat nízkým cenám, které dokáže nabídnout hlavně konkurence v Asii.

Jablonec Group je velké sklářské uskupení, které vzniklo v roce 2005 spojením pěti sklářských a bižuterních podniků z Jablonecka - Ornely, Bižuterie České Mincovny, Jablonexu, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. Na počátku zaměstnávala skupina 3500 lidí, třetinu jich ale postupně v rámci restrukturalizace propustila. Výroba se soustřeďuje na produkci sklářské suroviny, bižuterních polotovarů, zejména perlí, a hotové bižuterie, téměř 80 procent produkce jde na export.

Společnost Jablonex Group disponuje základním kapitálem 42,4 milionu korun. Skupinu ovládá akciová společnost Bijouterie Trading Company (BTC), která drží 73 procent akcií. Firmu vlastní dvě desítky fyzických osob, většinou manažerů zaniklých sklářských podniků. Čtvrtina akcií Jablonex Group patří světové jedničce ve výrobě broušených krystalů - rakouské firmě Swarovski - zbylá dvě procenta pak drobným akcionářům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK