Cestovní pojištění pojistí i rizikovou dovolenou

03.07.2008 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Nepatříte mezi osoby, které si pod pojmem dovolená představují ležení na pláži u moře? Dáváte raději přednost aktivně strávené dovolené? Potom ale pozor, abyste se se s svými aktivitami vlezly do klasického cestovního pojištění.

Téma tohoto týdne: Na dovolenou s cestovním pojištěním

Každý si pod pojmem dovolená představuje něco jiného. Pro někoho je ideální dovolená strávená doma, jiný preferuje pobyt u moře, pro dalšího to může být dovolená na horách, na kolech nebo poznávací zájezd po kulturních památkách. I když na většinu z těchto dovolených vám bude dostačovat uzavření klasického cestovního pojištění, není na závadu vědět, že existují i jiné možnosti, při nichž si můžete pojistit i rizikové či adrenalinové sporty.

Cestovní kanceláře přicházejí z rozšiřující se nabídkou, aby pokryly požadavky různých skupin klientů. Ukazuje se, že Češi se do jisté míry již nabažili lenošivého nicnedělání na písečných plážích a vyhledávají stále častěji aktivně strávenou dovolenou. To znamená nejenom cyklistické putování po jižní Francii, ale i outdoorové aktivity často provozované v exotických krajích, jako např. vysokohorská turistika v jihoamerických Andách, rafting na Zambezi, cyklopřejezd Karákoramu a Hindúkuše v Pákistánu, seakayaking na Novém Zélandu nebo sjíždění volného terénu na Aljašce na lyžích. Outdoorové aktivity jsou na vzestupu, vznikají stále nové disciplíny, vyznavači všech „–ingových“ aktivit posouvají hranice svých schopností a možností, a zdá se, že Země jim bude brzy malá. Pokud patříte mezi ně, měli byste o to víc myslet na vhodné pojištění.


Ochranu zajistí vhodné cestovní pojištění


Uzavření cestovního pojištění ještě nemusí dostatečně pokrývat vaše dovolenkové aktivity. Pouze pojištění, které plně odpovídá programu a náplni cesty, je pojištěním smysluplným. Základní rozlišení cestovního pojištění je na cesty turistické, pracovní či sportovní. U sportovních cest je dále rozlišení sportů na standardní a rizikové. Proto je při sjednávání pojištění velmi důležitá odpověď na otázku „Jaký je typ vaší cesty?“

Outdooristi by si neměli zjednodušovat situaci, snažit se ušetřit a odpovídat, že turistická. Naopak by si měli rozmyslet, jaké všechny aktivity chtějí během svých cest provozovat a pečlivě je vysvětlit při sjednávání pojištění. Velkou část outdoorových aktivit pojišťovny zařazují mezi sporty rizikové a nebezpečné, tzv. extrémní. Na ně je buď třeba se připojistit nebo je nelze pojistit vůbec, záleží, u které pojišťovny se chcete pojistit. Pohled na to, co je extrémní a co normální, se ovšem velmi rychle mění s časem i podle individuálního pohledu a zkušeností cestovatelů. „Ať už bude váš názor jakýkoliv, rozhodující zůstává výklad pojišťovny. Důležité je proto nechat si  vysvětlit podmínky pro jejich pojištění včetně případných výluk. Jen tak se vyhnete pozdějším nepříjemným překvapením nebo naopak zbytečným finančním výdajům,“ doporučuje Václav Bálek z České pojišťovny.


Hory turisty lákají


Vysokohorská turistika je asi jednou z nejčastějších dovolenkových aktivit. I pro ni platí u různých pojišťoven různá pravidla. Situaci dále komplikuje členitost a rozmanitost horských terénů a rychlé změny počasí, které mohou způsobit extrémní situace. Například Česká pojišťovna definuje vysokohorskou turistiku v rámci rekreačních sportů jako turistiku za účelem rekreace i poznávání ve velehorách po značené cestě, která je v průvodci klasifikována jako trasa pro vysokohorskou turistiku nepřesahující I. stupeň obtížnosti horské klasifikace schválené UIAA. Jedná-li se však o náročnější pobyty na horách, lze je pojistit za speciální sazby.

Máte dotaz týkající se cestovního pojištění? Potom právě pro vás je určen náš chat o cestovním pojištění, do něhož můžete vkládat své dotazy od 30.6 do 13.7.2008. Odpovídat bude specialistka na cestovní pojištění Jana Kulhavá z Allianz pojišťovny.


Co pojišťovny nepojistí?


Každý si pod pojmem extrém představuje něco jiného. A jak již bylo řečeno výše, vždy bude záležet na konkrétních podmínkách dané pojišťovny jak k jednotlivým aktivitám přistoupí. Některé z těchto tzv. „-ingových“ aktivit pojišťovny nepojistí vůbec, jiné ano, ale při splnění určitých podmínek jejich provozování. Za dvojnásobek základní sazby např.  Česká pojišťovna pojistí rafting, pokud je provozován při nezvýšeném průtoku vody s přiměřenou výstrojí a odborným vedením, kanoistiku na divoké vodě do třetího stupně obtížnosti s přiměřenou výstrojí, cykloturistiku či jachting. Aktivity jako seskok padákem, let na rogalu, automotosporty nebo účast na pravidelně organizovaných soutěží patří také mezi rizikové činnosti, u některých pojišťoven mezi nepojistitelné činnosti. Pro nárok na pojistné plnění je dále důležité dodržovat základní bezpečnostní pravidla, se kterými byste se měli při uzavírání pojištění seznámit.


Pojištění od cestovní kanceláře


Cestovní kanceláře velmi často nabízejí cestovní pojištění v ceně zájezdu. Pokud hodláte toto pojištění využít, informujte se přesně o jeho podmínkách. Zvláště opatrní buďte především u těchto pojištění, pokud jsou vráci zájezdu s outdoorovou náplní.  K této problematice Václav Bálek z české pojišťovně uvádí: . „Klientům těchto zájezdů doporučujeme prověřit, zda zvolené pojištění odpovídá programu zájezdu.“ Sledujte nejen výši limitů, ale také zda jsou v rámci tohoto pojištění nabízena i připojištění o něž máte zájem.

 

2947.jpgČas prázdnin a dovolených začíná. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat cestovnímu pojištění. Nejprve se podíváme, z čeho se skládá a zda si bez něj v EU vystačíme. Následně se podíváme co dělat v případě pojistné události. Následovat budou informace o adrenalinových dovolených a nakonec se podíváme na pojištění právní ochrany.


Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ