MfD: Škodovka ruší pracovní soboty, aut má dost

03.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. července (ČTK) - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zrušila pracovní směny, které spadají na noc z pátku na sobotu. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na mluvčího Škody Jaroslava Černého. Podle něj se už automobilce daří plynule uspokojovat poptávku, čekací doba na nové vozy se snížila na optimální zhruba tři až čtyři týdny.

Podle Černého zatím nebudou pracovní soboty až do celozávodní dovolené, která je naplánovaná na přelom července a srpna. "Potom budeme jednat o tom, zda se znovu zavedou na zbytek roku, nebo ne," řekl listu Černý. Odmítl přitom, že by za omezením výroby mohl být problém s odbytem škodovek. "Prodáváme podle plánu," řekl MfD.

Nelehkou situaci automobilového průmyslu, který hlavně ve světě trápí drahá ropa a následný propad prodejů, nicméně podle Mladé fronty Dnes přiznává šéf škodováckých odborů Jaroslav Povšík. "Rostoucí ceny ropy a hlavně zpevňující kurz koruny vůči euru na nás hodně tlačí," řekl MfD. I proto je podle něj existence sobotních směn vázána na pružné rozhodnutí managementu firmy. "Trošku jsme teď přeplnili sklady, protože jsme dopředu počítali s tím, že lidé nebudou chtít v létě na tyto směny chodit," cituje deník Povšíka. Ten podle listu navrhl, aby sobotní směna nebyla ani první víkend po závodní dovolené. O tom, že by mohla být vypuštěna úplně, prý nevěděl.

Podle posledních dostupných statistik Svazu dovozců automobilů se prodeje škodovek letos v květnu oproti dubnu snížily. Propad činil téměř 1500 vozů, ale podle tajemníka svazu Pavla Tunkla za ním stály hlavně květnové svátky. Tunkl zároveň upozornil, že Škoda stále více vyrábí také v zahraničí, kde má těžiště svých zákazníků.

Podle poslední tiskové zprávy Škodovky vzrostly její prodeje v západní Evropě od počátku roku do května o 1,5 procenta. Automobilka tam prodala 144.919 vozů. Nahoru jde také v Rusku, kde se prodeje zvýšily meziročně téměř o 80 procent. Celkem od počátku roku do května prodala Škoda Auto přes 300.000 vozů, což je nárůst o 18,4 procenta, píše Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK