GE Aviation dokončila převzetí české firmy Walter Engines

04.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hartford 4. července (ČTK) - Americká společnost GE Aviation dokončila převzetí českého výrobce leteckých motorů Walter Engines (dříve Motorlet). Firma sice nezveřejnila podmínky dohody, podle mluvčí Deborah Caseová však byla hodnota transakce nižší než 70 milionů dolarů (zhruba miliarda Kč). Dohodu o převzetí podniku oznámila GE Aviation již loni v srpnu.

Akvizice pomůže společnosti GE Aviation v průniku na rychle rostoucí trh s malými dvoumotorovými turbovrtulovými letouny. Podle Caseové chce firma konkurovat motorům PT6 společnosti Pratt & Whitney Canada. "Umožní nám to konkurovat v segmentu, ve kterém jsme dosud nekonkurovali," uvedla Caseová. "Cokoliv, co na tomto trhu získáme, znamená výhru," dodala.

Pratt & Whitney Canada vyrábí motory PT6 od roku 1963. "Bereme každou konkurenci velmi vážně," uvedla mluvčí společnosti Nancy Germanová. Analytik Paul Nisbet z výzkumné skupiny JSA Research nicméně upozornil, že firma Walter Engines zřejmě nebude představovat žádnou vážnou hrozbu, protože je mnohem menší než Pratt & Whitney Canada. "Nečekám velkou konkurenci od někoho, kdo představuje jedno procento velikosti Pratt & Whitney Canada," prohlásil.

Nisbet odhadl letošní tržby Pratt & Whitney Canada na 3,4 miliardy dolarů, zatímco tržby Walter Engines loni podle GE Aviation činily 28 milionů dolarů, napsala agentura AP.

Walter Engines se specializuje na výrobu turbovrtulových motorů a leteckých certifikovaných komponent a provádění jejich generálních oprav. Společnost GE Aviation je součástí koncernu General Electric Company a je předním světovým dodavatelem motorů pro civilní i vojenské letouny, stejně jako integrovaných digitálních, elektrických a mechanických systémů pro letecký průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK