Jak banky zareagují ?

31.07.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V tomto týdnu lze očekávat, že některé komerční banky pravděpodobně alespoň minimálně zvýší úroky z vkladů na termínovaných účtech.

V tomto týdnu lze očekávat, že některé komerční banky pravděpodobně alespoň minimálně zvýší úroky z vkladů na termínovaných účtech. Tento krok bude následovat jako reakce na zvýšení sazeb centrální bankou v minulém týdnu. Není však pravidlem, že zvýšení sazeb ČNB se projeví zvýšením úrokových sazeb u komerčních bank. Rozhodnutí o zvýšení zatím učinila jen ČSOB. I kdyby došlo k mírnému zvýšení úroků, nelze očekávat, že by byly vklady na termínovaných vkladech výhodnější. Zůstanou i nadále reálně ztrátové.
Proč ? U banky na našem trhu se totiž úroky u termínovaných vkladů pohybují v rozmezí tří a čtyř procent, u vysokých částek je to maximálně do 4,5 % a červnová inflace dosáhla 5,5 %. Znamená to tedy, že klient na termínovaném vkladu získá menší částku, než jakou mu vezme inflace. Uvidíme, jak se situace s inflací do konce roku vyvine, ale je pravděpodobné, že vklady budou ztrátové i nadále. Ministerstvo totiž podle předběžných prognóz počítá letos s celkovou inflací asi 5,1 %.
Důvodem ke zvýšení sazeb byl právě nepříznivý vývoj inflace. Repo sazba byla zvýšena na 5,24 %, diskontní sazba na 4,25 % a lombardní sazba na 6,25 %. Inflace by tedy v příštích měsících měla trochu klesnout, ale je možné, že centrální banka v tomto roce provede zvýšení ještě jednou.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ