Fůze Winterthur PF

01.08.2001 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Koncentrace na trhu penzijního připojištění pokračuje. Podle Asociace penzijních fondů ČR probíhá v současné době fůze Winterthur PF,a.s. s Báňským a hutním PF,a.s. a s PF Všeobecné zdravotní pojišťovny,a.s. . ...

V letech 1994-5 vzniklo v České republice 43 penzijních fondů. Tento počet byl neúměrný, jak prokázal pozdější vývoj. Růst počtu fondů se zastavil následující rok na čísle 44. Pak nutně následoval zánik menších, slabých, penzijních fondů a posílení fondů patřících do velkých finančních skupin.

K dnešnímu datu existuje 17 penzijních fondů. Rozhodující roli hrají fondy velkých finančních skupin: Vojenský otevřený PF (Winterthur), Spořitelní PF (ČS), Českomoravský PF (IPB 59%) a PF České pojišťovny (ČP). Podrobnější data můžete získat například zde.

Snižování počtu penzijních fondů se stále nezastavilo. Finanční skupina Winterthur Group získala 100% podíl v Báňském a hutním PF a PF VZP. Probíhající fůze těchto dvou fondů s dalším fondem skupiny Winterthur - Winterthur PF - znamená další posílení fondů silných finančních skupin. Vzhledem k tomu, že podíl PF VZP a Báňského a hutního PF na trhu penzijního připojištění tvoří asi jedno procento a souhrnná výše jejich aktiv je cca 600 mil. Kč, sloučení těchto fondů nezmění výrazně situaci na trhu. Další posílení penzijních fondů je však pravděpodobné.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY