Vývoj bankovního sektoru

03.08.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Krachem první české banky po roce 1989, začala celá řada problémů v bankovnictví, některé banky se dostali do tak velkých potíží, že na ně byl vyhlášen konkurs.

Krachem první české banky po roce 1989, začala celá řada problémů v bankovnictví, některé banky se dostali do tak velkých potíží, že na ně byl vyhlášen konkurs. Jak banky postupně krachovaly:
Od roku 1993 byla uvalena nucená správa na devět bankovních domů: Kreditní a průmyslovou banku, Banku Bohemia, Ekoagrobanku, Coop banku, Podnikatelskou banku, Realitbanku, Velkomoravskkou banku, Agrobanku a Investiční a poštovní banku.
Jako úplně první po roce 1989 padla 28. června 1994 Banka Bohemia. V roce 1996 bylo pozdvižení, když se Agrobanka dostala pod nucenou správu, protože se v souvislosti s krachem Kreditní banky Plzeň ocitla ve špatné likvidní situaci.
Dalším velkým popraskem bylo uvalení nucené správy 16. 6. 2000 na IPB, když byla ukončena jednání státu s hlavním akcionářem, japonskou Nomurou.

Banky v likvidaci
AB Banka, Agrobanka, Banka Bohemia , BASKA, Coop banka, Česká banka, Ekoagrobanka, Evrobanka, Kreditní banka, První slezská banka

Banky v konkursu
Moravia banka, Pragobanka, Kreditní a průmyslová banka, Realitbanka, Universal banka, Velkomoravská banka

Nynější počet fungujících finančních institucí na bankovním trhu je 43 (s ČNB a Konsolidační bankou), poboček zahraničních bank je 10 a stavebních spořitelen je 6.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ