Čipové karta standardem od r. 2005

06.08.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Čipová technologie by měla zabezpečit transakce přes internet a mobilní telefon. Důležité je, že technologie má karty více chránit před zneužitím, než tomu tak je nyní u karet s magnetickým proužkem.

Čip by měl být od roku 2005 na kartách Eurocard MasterCard a Maestro. A právě tato čipová technologie by měla zabezpečit transakce přes internet a mobilní telefon. Důležité také je, že technologie má karty více chránit před zneužitím, než tomu tak je nyní u karet s magnetickým proužkem. Např. ve Francii poté klesly podvody s kartami asi o 70 %. Což je více než úspěch.

České banky však zatím se zaváděním čipových karet váhají. "Česká spořitelna vydávala vždy velké množství platebních karet. Nyní se však důkladně počítá, zda se to bance vyplatí a zda jsou nové produkty vhodné pro naše klienty," řekl Jiří Škorvaga obchodní ředitel z ČS.

Petr Skok řekl: "Banka chce začít s vydáváním čipových karet ještě letos, ale konečné rozhodnutí musí udělat nový majitel Komerční baky." Generální ředitel eBanky se vyjádřil: "Bude záležet na tom, jak se čipová technologie bude během dvou, tří let vyvíjet."

Vydávání karet s čipovou technologií, která bude standardem v zemích EU, je zatím jisté do roku 2003 pouze u Československé obchodní banky.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ