Co týden dal?

11.07.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


OPEC vykázala rekordní tržby díky vysokým cenám nafty, míra nezaměstnanosti zůstala na 5 %, inflace mírně zpomalila, koruna prolomila hranici 23,50 CZK/EUR, řetězec Wal-Mart Stores obhájil pozici největší firmy na světě. A to jsou jen některé z událostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Státy sdružené v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) dosáhly loni rekordních tržeb za prodej ropy a zemního plynu - utržily celkem 730 miliard dolarů. Třináct členských zemí organizace tak zvýšilo své příjmy z vývozu těchto surovin o 12 procent proti předchozímu roku 2006.
  • Na nejnovějším terminálu hlavního londýnského letiště Heathrow se nadále ztrácí skoro 1000 zavazadel denně. Terminál pět se dosud nedostal z potíží, které zdramatizovaly letošní zahájení provozu. Měl být přitom chloubou britské letecké dopravy.
  • Francouzská ropná skupina Total přestává mít kvůli politickým rizikům zájem o investice do plánovaného projektu těžby a zpracování zemního plynu v Íránu. Írán tak ztrácí poslední západní energetickou skupinu, která plánovala významné investice do rozvoje obřích plynových zásob v této zemi.
  • Míra inflace na Slovensku zůstala v červnu na květnových 4,6 procenta, což byla nejvyšší úroveň od září 2006. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny zboží a služeb zvýšily o 0,4 procenta. V květnu vzrostly o 0,3 procenta.
  • Americká armáda zopakuje soutěž o kontrakt na výrobu leteckých tankerů v hodnotě 35 miliard dolarů (téměř 820 miliard korun). Rozhodnutí o vítězi soutěže by mohlo padnout do konce roku.
  • Evropská komise navrhla, aby země Evropské unie mohly uplatňovat sníženou sazbu DPH na víc věcí a služeb než v současnosti. Týkat by se to mohlo třeba jídel v restauracích, kadeřnických služeb či bydlení.
  • Největší firmou na světě je opět americký maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores s ročními tržbami 378,8 miliardy dolarů. Ukázal to žebříček, který sestavuje časopis Fortune. Druhé místo obsadil americký ropný gigant Exxon Mobil, za kterým následoval britsko-nizozemský konkurent Royal Dutch Shell.
  • Cena hliníku na Londýnské burze kovů (LME) vzrostla na nový rekord a překonala dosavadní maximum z května 2006. Hliník tlačí vzhůru obavy z problémů s dodávkami elektřiny v Číně, která je největším světovým producentem tohoto kovu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

mHYPOTÉKA na českém trhu!

Po běžném účtu mKONTO a spořícím účtu eMAX přichází mBank s dalším produktem. Svoji nabídku rozšířila o mHYPOTÉKU, která přináší jako předešlé produkty plno výhod. S mHYPOTÉKOU získáte:

  • poplatek za zpracování 0 Kč
  • otevření a správa úvěrového účtu 0 Kč
  • úvěr až na 45 let
  • mimořádná splátka či celkové splacení kdykoliv bez poplatků
  • snadno si přefinancujete nevýhodný úvěr z jiné bank

Zažádat o mHYPOTÉKU on-line!

 

Posledních 7 dní doma

  • České dráhy za prvních šest měsíců roku investovaly do obnovy vozového parku 1,1 miliardy korun. Většina peněz směřovala do nákupu elektrických jednotek CityElefant a modernizování souprav pro krajskou dopravu Regionova. Zastaralý vozový park patří k největším problémům drah, jeho kompletní obnova by si vyžádala desítky miliard korun.
  • Zatímco v průběhu týdne čeká koruna prorážela bariéry 23,50 CZK/EUR a 14,90 CZK/USD, v závěru týdne stagnovala kolem čtvrtečních závěrečných hodnot - na 23,51 Kč/EUR a 14,89 Kč/USD.
  • Německá potravinářská skupina Müller chce koupit druhou polovinu Mlékárny Pragolaktos. Nyní vlastní skoro 51 procent, zbytek chce koupit od společnosti ALIMPEX FOOD.
  • Státní dluh České republiky vzrostl v pololetí o 41 miliard korun na 933,3 miliardy korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 90.000 korun. Za celý loňský rok stát zvýšil státní dluh téměř o 90 miliard korun.
  • Nárůst počtu podnikatelů v Česku pokračoval i v letošním prvním pololetí. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, přibylo 14.000 na 932.000. Jde o stejný nárůst jako za celý loňský rok.
  • Míra nezaměstnanosti v červnu zůstala na květnových 5,0 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se snížil na 279.573 osob. Ekonomové očekávali zvýšení nezaměstnanosti na 5,1 procenta.
  • Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 6,7 procenta, a překvapivě tak mírně zpomalily tempo růstu z 6,8 procenta v předchozích dvou měsících. Zpomalilo zejména zdražování alkoholických nápojů a tabáku, růst cen zrychlil především v dopravě. Ekonomové očekávali zvýšení meziroční inflace na 6,9 procenta až sedm procent. Meziměsíčně cenová hladina vzrostla o 0,2 procenta.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí vymění svůj akciový podíl v Pražské energetice za akcie ČEZ. Za 14,2 procenta akcií získá od dalších vlastníků Pražské energetiky - firem PRE Holding a Honor Invest ze skupiny J&T - zatím blíže nespecifikovaný podíl v největší domácí energetické společnosti. Rozhodla o tom vláda.
  • Průmyslová výroba v květnu meziročně vzrostla o 3,4 procenta, po očištění podle počtu pracovních dnů o 5,2 procenta. Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná produkce snížila o 0,7 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení, výroba a opravy strojů a výroba dopravních prostředků. V dubnu průmysl zaznamenal meziroční zvýšení o 12,2 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Kde uzavírat cestovní pojištění?

Součástí příprav na dovolenou je i volba a sjednání cestovního pojištění. Možností, kde ho uzavřít, se na českém trhu skýtá povíce. Jak byste cestovní pojištění řešili vy? Uzavřeli byte ho přímo u cestovní kanceláře, nebo navštívili některou z komerčních pojišťoven? Či dokonce využili cestovního pojištění v rámci své platební karty?

                                          


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Data on-line - domácí akcie vám pravidelně poskytujeme aktuální kurzy akcií obchodovaných jak na pražské burze, tak i na mimoburzovním trhu RM-systém. Aktualizovali jsou pro vás dostupná data, která shrnují nejvýnosnější a nejztrátovější akcie za předchozí měsíc.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí každoročně vydává informace o průměrné mzdě za předchozí rok. Jaká byla průměrná mzda, jak si vedl podnikatelský a nepodnikatelský sektor v roce 2007? Na tyto otázky vám dají odpověď aktualizované údaje v našich tabulkách   v sekci Ekonomika.
  • V sekci Akcie v rámci Kapitálového trhu vám na našich stránkách pravidelně představujeme profily různých společností. Tentokrát jsme pro vás nachystali detailní profil čínské společnosti Zhongde Waste Technology AG.

 

2974.jpgCestovní pojištění: Otázky a odpovědi
Vyrážíte na dovolenou? Máte dotaz z oblasti cestovního pojištění? Zeptejte se odborníka! Na vaše dotazy odpovídá od 30. 6. do 13. 7. 2008 Jana Kulhavá, vedoucí Úseku cestovního pojištění Allianz pojišťovny, a.s.. Vstupte do on-line chatu!


Fintriky

Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie je poslední dobou často citovaným pojmem. Jedná se svým způsobem o výzvu určit další směřování uskupení 27 členských zemí. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme nejprve objasnili základní principy předsednictví, pokračovali jsme specifiky České republiky včetně pojednání o Lisabonské smlouvě a nákladech.


Anketa

Česká republika bude v prvním pololetí roku 2009 předsedat Evropské unii. Bude to její první předsednictví od jejího vstupu do EU. Myslíte si, že v rámci tohoto půlroku může zásadním způsobem ovlivnit dění, problémy, které nás ve vztahu k EU trápí? Jak jste odpovídali vám přináší výsledky pravidelné týdenní ankety Finance.cz.

  • Ne – jde jen o prestižní záležitost - 44 %
  • Ne – předsednictví neznamená žádné výhody pro naši zemi - 20 %
  • Ano – pokud se na něj dobře připravíme - 37 %

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU