Už jen podpis pana prezidenta

10.08.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jen na podpis prezidenta již čeká novela zákona o bankách. Včera jej schválili senátoři a cesta tohoto zákonu je snad již u konce.

Jen na podpis prezidenta již čeká novela zákona o bankách. Včera jej schválili senátoři a cesta tohoto zákonu je snad již u konce. Novinkou je, že se zvyšuje hranice pojištěných vkladů. Klienti zkrachovalé banky dostanou 90 % z jejich vkladu (to však platí již nyní), ale maximálně do výše 25.000 EUR, což je asi 850 000 Kč (nyní je hranice 400 000 Kč).
Novela také ustanovuje, že klienti Pragobanky, Moravia banky a Universal banky budou zpětně odškodněni až do výše čtyř milionů korun. Tento bod se mnoha senátorům a poslancům vůbec nelíbí a nepovažují ho za korektní. Banky zkrachovaly v polovině devadesátých let, kdy maximální částka odškodnění byla menší a nevidí tedy důvod, proč by měli klienti dostávat vyšší částku než klienti bank, které zkrachovaly ještě dříve. Senátoři se také obávají, že by klienti kampeliček mohly vyžadovat obdobné odškodnění, i když jejich vklady nejsou ze zákona pojištěny.
Takže jestli prezident novelu podepíše budou klienti dalších zkrachovalých bank odškodněni až do výše 850 tisíc Kč a zpětně budou odškodněni klienti tří zkrachovalých bank v druhé polovině devadesátých let.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ