PwC: Tržby z připojení k internetu v ČR porostou o pětinu ročně

16.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Trh s připojením k internetu poroste v České republice v příštích pěti letech přibližně o pětinu ročně. V roce 2012 by se tak měly tržby poskytovatelů připojení zvýšit ze současných 626 milionů dolarů na 1,6 miliardy USD, tedy v přepočtu 23,4 miliardy korun. Vyplývá to ze studie společnosti PricewaterhouseCoopers.

V porovnání s regionem Evropy, Středního východu a Afriky roste Česko téměř dvojnásobným tempem. "Tento růst je způsoben hlavně zvyšující se konkurencí, která rozšiřuje nabídku a tlačí ceny dolů. Ceny nižších rychlostí ADSL připojení v České republice byly v prvním čtvrtletí tohoto roku ve srovnání s evropským průměrem relativně levnější, vyšší rychlosti byly dražší," uvedli analytici PwC.

Česká republika má podle studie nejrychleji rostoucí základnu domácností připojených k vysokorychlostnímu internetu v Evropě. Během příštích pěti let se má zvýšit počet těchto domácností z 600.000 na 2,55 milionu. Zároveň by širokopásmové připojení mělo i nadále nahrazovat pomalejší vytáčené připojení. To má klesat o polovinu ročně a v roce 2012 by mělo generovat výnosy kolem pěti milionů dolarů (72,8 milionu Kč).

Mobilní připojení k internetu poroste průměrným ročním tempem 20,8 procenta ze 185 milionů dolarů v loňském roce a celkové tržby operátorů z této činnosti se za pět let přiblíží půl miliardě dolarů (7,3 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK