OECD: Zavedení eura na Slovensku přispěje k růstu cen jen nepatrně

17.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 17. července (ČTK) - Zavedení eura na Slovensku od začátku příštího roku nebude mít výrazný vliv na růst cen v zemi. Výdaje běžné domácnosti by měly po vstupu do eurozóny stoupnout ročně zhruba o 504 slovenských korun (385 Kč). Přijetí nové měny více ovlivní domácnosti s vyššími příjmy, naopak nejméně by mělo zasáhnout důchodce. Vyplývá to ze studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o vlivech zavedení eura na Slovensku.

"Přijetí eura nebude velkým stimulem pro růst cen," řekl Andrew Dean z OECD. Podle organizace by se měly spotřebitelské ceny vypočítané podle metodiky EU kvůli zavedení eura v období od července letošního roku do července 2009 zvýšit o 0,32 procenta.

Více výdajů po přijetí eura budou mít hlavně lidé s vyššími příjmy, a to více než 800 Sk ročně. Výdaje penzistů by měly stoupnout o 163 korun.

"Výsledky studie jednoznačně potvrdily, že Slovensko nemůže (kvůli zavedení eura) očekávat nárůst cen," reagoval na studii státní tajemník ministerstva financí František Palko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK