Příjmy zaměstnanců osvobozené od daně (zlevněné jízdné)

14.08.2001 | , Finance.cz
DANĚ


Každý den zde naleznete jedno z významných osvobození zaměstnanců od daně. Dnes jsme pro Vás připravili: Zlevněné jízdné

Zlevněné jízdné

Mezi další zvýhodnění osvobozená od daně z příjmů fyzických osob poskytované zaměstnavatelem patří například zvýhodnění poskytovaná zaměstnavatelem provozujícím veřejnou dopravu osob svým zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům ve formě bezplatných nebo zlevněných jízdenek.

Podmínky

  • příjem z takto poskytovaných výhod nezvyšuje daňový základ (týká se řidičů, všech zaměstnanců provozovatele městské hromadné dopravy, českých drah, leteckých společností apod.)
  • toto zvýhodnění se však netýká jiných profesí, jako např. zaměstnanců restaurací, prodavačů v obchodech, pekařů, zaměstnanců automobilek apod. Tak se například nemohou zaměstnanci restaurací daňově zvýhodněně stravovat nebo se slevou obědvat ve veřejných stravovacích zařízeních, prodavači a další zaměstnanci obchodů nemají nárok na slevu prodávaného zboží bez daňového dopadu,….
  • všechny tyto slevy, které podléhají zdanění, pak zvyšují jejich zdanitelnou mzdu

Ustanovení § 6 odst. 3 ZDP
Týká se příjmů zaměstnance, čímž se v tomto případě rozumí částka, o kterou je úhrada zaměstnance zaměstnavateli za poskytnutá práva, služby nebo věci nižší, než je cena zjištěná podle již vícekrát zmíněné vyhlášky č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, nebo cena, kterou účtuje jiným osobám.

Tip Finance.cz:
Při prodeji bytu, kde má zaměstnanec bydliště po dobu minimálně 2 let bezprostředně před koupí, existuje výjimka. Pak může být cena, kterou za něj bude zaměstnavatel požadovat, symbolická a zaměstnanci se tak z důvodu této úspory nezvýší základ daně ze závislé činnosti.


Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ