Utrácet, spořit nebo odjet?

14.08.2001 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tak jsme se v prvních srpnových dnech dozvěděli, jak zostra nám začínají růst ceny zboží, služeb, energií či nájmů. V porovnání se stejným obdobím minulého roku (čili červencem 2000) musíme zaplatit za stejné zboží v průměru o téměř 6 procent více než v loni.

Možná si řeknete, dát o 6 korun více na jeden stokorunový nákup, to není žádný problém. Při větších objemech je však nárůst znát, obzvlášť u těch vrstev obyvatel, které nedostávají od svých zaměstnavatelů nebo od státu v závislosti na inflaci (či indexu spotřebitelských cen - CPI) pravidelně přidáno, resp. dorovnáno tu částku, o kterou se v obchodech i jinde (sporožiro apod.) zdraží. Nyní myslím především na zaměstnance státních podniků a na důchodce.

Možná si také pomyslíte, vždyť „já spořím a výnosy z uložených prostředků musí být vyšší než inflace. Banky jsou zde od toho, aby uchovávaly hodnotu peněz“. Jenže „skutek utek“ … jen se podívejte na výši úroků z termínovaných vkladů (a to ještě uvedenou před zdaněním!)…činí méně než 4 %.

Jestliže inflace činí zhruba 6 % a vy naspoříte „s bídou“ 4 %, pak ve výsledku dva procentní body ztrácíte. Řečí normálních čísel na každou stokorunu vloženou do termínovaného vkladu v bance získáte sice za rok 104 Kč, ale za tyto stočtyři koruny si koupíte méně než za stokorun před rokem! To není paradox. To je inflace!

Ptáte se, co podniknout? Řešením by mohlo být třeba utrácení, abyste ale za rok ještě více neskuhrali, že to či ono bylo o tolik levnější … (otázkou je, za co utrácet).

Nebo neutrácejte a  zvolte výhodnější spoření. Velmi výnosné je například stavební spoření. Úroky stavebních spořitelen sice nejsou žádná sláva (cca 3 %), ale příspěvek státu ve výši až 18.000 Kč ročně stojí za to mít v kapse. Nespoříte-li, určitě navštivte naše stránky věnované problematice financování bydlení. Najdete tam dostatek informací pro výběr správné stavební spořitelny. Dokonce si tam můžete pohodlně uzavřít také on-line smlouvu.

Jestliže už stavební spoření využíváte a využívají ho i ostatní členové Vaší rodiny, pak již státní příspěvek nedostanete. Dvakrát stát zadarmo nic nedá. Nevadí, zkuste třeba zvolit spíše dlouhodobé ale vzhledem ke státním příspěvkům také velmi výnosné (a inflaci pokrývající) penzijní připojištění.

Nechcete-li o důchodu ani slyšet, pak i pro Vás máme interesantní tip – investiční fondy. Jedná se, pravda, o trochu riskantnější a nepojištěnou investici, nicméně z dlouhodobého hlediska poměrně ziskovou záležitost. Zejména smíšené a akciové fondy jsou za současné ceny poměrně atraktivní ke koupi.

Nedáte si poradit, pak je to s Vámi těžké. Zkuste si zabrouzdat stránkami našeho serveru. Najdete jistě řadu zajímavých tipů, jak naložit se svými penězi. Zkuste se třeba také poradit. K dispozici je Vám na našich stránkách investiční poradce na slovo vzatý, odborník na financování penze či na financování bydlení. Nebojte se zeptat, je to zdarma!

Zdarma mám pro Vás vlastně ještě jednu dovolenkovou a „inflační“ radu. Nechcete se trápit inflací, pak si zajeďte na dovolenou do zemí, které růst cen netrápí : - ) . Až se vrátíte, těšíme se opět na vaši přízeň.        

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU