Kapitálové pojištění a nízké výnosy

16.08.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Je kapitálové pojištění opravdu nejvýhodnější pojištěním také z hlediska ukládání peněz? Vzhledem k obvyklé délce jeho trvání jsou totiž jeho výnosy spíše nízké.

Ačkoli patří kapitálové životní pojištění mezi nejbezpečnější finanční produkty, je bezpečnost peněz vložených do pojištění obvykle draze vykoupena nízkým výnosem vzhledem k dlouhému horizontu trvání pojištění.
Pojišťovny jsou však k investicím do dlouhodobě málo výnosných investic nuceny zákonem. Jelikož totiž musí průběžně hradit závazky vůči svým klientům - pojištěným, nemohou si riziko výrazného krátkodobého pohybu akciových trhů dovolit. Pojišťovny investují do termínovaných vkladů, dluhopisů a pokladničních poukázek.
Pro ilustraci rozdílů ve výnosnosti aktiv s odlišnou dobou investičního horizontu uveďme příklad výnosnosti a rizika amerických akcií, dluhopisů a pokladničních poukázek v letech 1926 - 1994.

                                 

Přestože je z grafu patrné, že jsou investice do akcií spojeny s mnohem vyšším rizikem ztráty než např.u investic do obligací, platí tento vztah zejména v krátkodobém měřítku. Vezmeme-li však v úvahu dlouhé časové období několika desítek let, je riziko ztráty u akcií (na vyspělých kapitálových trzích) prakticky nulové.

Z uvedených důvodů je kapitálové pojištění jakožto nástroj určený též ke spoření vhodný zejména pro ty investory, kteří mají obavy z velkých krátkodobých ztrát. Ostatní investoři  pak mohou spíše volit jiné druhy pojištění spojené s investováním či investice mimo rámec oblasti pojištění spojené s uzavřením rizikového pojištění.
Více o jednotlivých typech pojištění se můžete dovědět zde.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ