Problémy s valutami v létě

17.08.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Před odjezdem na dovolenou do ciziny může nastat problém se získáním tamější měny. Například řecké drachmy a španělská peseta nejsou ve směnárnách skoro k sehnání.

Před odjezdem na dovolenou do ciziny může nastat problém se získáním tamější měny. Například řecké drachmy a španělská peseta nejsou ve směnárnách skoro k sehnání. Je totiž po nich velká poptávka. Což je pochopitelé, protože je doba dovolených a mnoho Čechů odjíždí do těchto zemí na dovolenou.
Větší štěstí budete mít možná v bankách. Ale je dobré si nejdříve ověřit telefonicky, jestli danou měnu mají a jestli ji vůbec směňují. Některé banky totiž jmenované měny nevedou. Drachmy i peseta podle kurzovních lístků vede určitě Komerční banka, Československá obchodní banka, Interbanka a Union banka. Ale některé pobočky nemusí měnu krátkodobě mít, právě z důvodu velké poptávky.
Dobré je zajímat se o valuty tak minimálně tři dny předtím než odjíždíte. Pokud totiž vámi vybraná banka nemá momentálně požadovanou měnu v dostatečném množství, je obvykle možné si ji objednat, ale nejméně jeden až dva dny předem. V některých směnárnách je objednávka také možná, ale je to bez záruky, že je opravdu dostanete.
Je však pravda, že výměna ve směnárně je obvykle výměna o něco levnější. Není to výší kurzů, ty se liší jen velice málo. Ale banky si ještě účtují poplatek za výměnu peněz. Většinou se poplatek pohybuje od jednoho do dvou procent. Když se vám nechce zdlouhavě vyhledávat pobočku, kde měnu mají, je řešením vyměnit si německé marky. Které můžete směnit na místě na místní měnu. Marky by měla mít bez problémů každá směnárna i banka.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ