Příjmy zaměstnanců osvobozené od daně (sociální výpomoc)

22.08.2001 | , Finance.cz
DANĚ


Každý den zde naleznete jedno z významných osvobození zaměstnanců od daně. Dnes jsme pro Vás připravili: Sociální výpomoc

Sociální výpomoc

Mezi další osvobození zaměstnanců od daně z příjmů fyzických osob patří příjmy do výše 10 000 Kč poskytnuté zaměstnavatelem jako sociální výpomoc zaměstnanci v přímé souvislosti s překlenutím jeho mimořádně obtížných poměrů, a to v důsledku:

  • živelní pohromy
  • ekologické havárie
  • průmyslové havárie

na územích, kde byl vyhlášen nouzový stav podle ústavního zákona. To vše je za předpokladu, že tyto příjmy jsou vypláceny ze zisku zaměstnavatele.

Může se stát, že tato půjčka k překonání problémů nestačí. V tomto případě může zaměstnavatel v obdobně zvýhodněném daňovém režimu poskytnout i přímou  nenávratnou peněžní sociální výpomoc.

Výjimka oproti ostatním osvobozením

Oproti ostatním osvobozením se zde jedná o peněžní výpomoc a ne jen o různé snižování výloh či nepeněžní dary zaměstnanci.


Podmínky pro osvobození sociální výpomoci od daně

  • v daňově zvýhodněném režimu se nalézá pouze částka 10 000 Kč
  • tato peněžitá sociální výpomoc musí být zaměstnanci poskytnuta pouze v přímé souvislosti s překlenutím jeho mimořádně obtížných poměrů v důsledku živelní pohromy, ekologické nebo průmyslové havárie
  • na daném území havárie musí být vyhlášen nouzový stav (podle článku 5 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR)


Vysvětlení pojmů

Živelní pohroma
Podle § 24 odst. 10 ZDP se jedná o tyto možné případy:
- nezaviněný požár
- výbuch
- blesk
- vichřice s rychlostí větru nad 75 km/h
- povodeň
- záplava
-  krupobití
- sesouvání půdy
- sesuny půdy
- skalní třícení
- sesouvání nebo zřícení lavin a
- zemětřesení dosahující alespoň 4. stupně mezinárodní stupnice udávající makroseismické účinky zemětřesení,

pokud k nim nedošlo v souvislosti s průmyslovým nebo stavebním provozem.

Nouzový stav
Podle článku 5 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR, může vláda vyhlásit nouzový stav v případech, jako jsou např. živelní pohromy, ekologické nebo průmyslové havárie, nehody nebo jiné nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožuje životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. V případě nebezpečí z prodlení může vyhlásit nouzový stav i předseda vlády. Jeho rozhodnutí však ještě musí vláda do 24 hodin schválit nebo zrušit. O vyhlášení nouzového stavu musí vláda neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.



Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ