Jak bezpečně cestovat s penězi ?

22.08.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Každého určitě při cestách do zahraničí děsí představa, že bude okraden o všechny peníze, doklady případně i zavazadla. Jak lze snížit toto riziko ?

Každého určitě při cestách do zahraničí děsí představa, že budou okradeni o všechny peníze, doklady případně i zavazadla. Jak lze snížit toto riziko ? Neberte s sebou peníze v hotovosti, ale zřiďte si platební kartu, kterou lze používat i v zahraničí. Odpadnou vám starosti s koupí valut, ušetříte na poplatku při výměně a neproděláte při zpětném prodeji zbývajících valut.
Pokud si tedy kartu budete zřizovat, zajímejte se o podrobně o doplňkové služby ke kartě (pokud nějaké existují). Když již kartu máte, ověřte si, jestli náhodou není ke kartě platné nějaké pojištění. S kartou totiž můžete také ušetřit na pojištění léčebných výloh nebo úrazovém, které je k některým kartám poskytováno bezplatně nebo za nižší cenu. Ale pozor ! U levnějších druhů karet je pojištění omezeno do určitého pojistného krytí např. do částky 50 000 Kč a může zde být i nutná spoluúčast klienta. To by mohlo být pro někoho nepříjemné překvapení. Zde je tedy lepší se ještě připojistit. Neboť léčba v zahraničí se může vyšplhat do miliónů korun.
Čím jsou karty dražší, tak tím jsou samozřejmě vyšší i výplaty náhrad. Také je zde možnost kombinace několika druhů pojištění, kde kromě cestovního pojištění, může karta obsahovat např. pojištění zavazadel nebo několik druhů slev. Tyto pojištění a slevy však nemusí být u stejného typu karty stejná. Záleží totiž na bance, které pojištění ke kartě poskytuje.
U dražších karet je obvykle pojištění léčebných výloh v rozmezí částky 300 000 až 5 milionů korun, při ztrátě zavazadel asi do částky 40 tisíc korun. U standardních karet se pojištění léčebných výloh pohybuje kolem 100 tisíc a ztráta zavazadel se obvykle hradí do částky 15 tisíc korun. Také pozor na to jak dlouho pojištění platí, obvykle to bývá 60 nebo 90 dní pobytu v zahraničí.
Velký rozdíl je také v poplatcích bank při výběru z bankomatu v zahraničí. Obecné pravidlo tedy je, vybírat nepříliš malé částky.

Kolik zaplatíte za výběr z bankomatu v zahraničí ?

 

Banka

Poplatek za výběr

BA Creditanstalt

100 Kč + 0,5 % z vybírané částky

Česká spořitelna

100 Kč + 0,5 % z vybírané částky

ČSOB

80 Kč + 0,5 % z vybírané částky

eBanka

2,5 % min. 140 Kč

GE Capital

0,5 % + 100 Kč

Interbanka

2,5 % mi. 100 Kč

Komerční banka

1 %, min. 100 Kč

Raiffeisen Bank

1%, min. 125 Kč

Union banka

2,5 %, min. 75 Kč

Živnostenská banka

100 Kč + 0,5 % z vybírané částky

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ