Co týden dal?

25.07.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Většině velkých světových automobilek padají zisky, Čína už je v počtu uživatelů internetu světovou jedničkou, guvernér ČNB Zdeněk Tůma oslabil kurz koruny a další novinky a zajímavosti v našem pravidelném týdením souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Tempo růstu ekonomiky Spojených států v létě zpomalilo. Uvedla to americká centrální banka ve zprávě s názvem Béžová kniha. Zpráva mapuje aktuální vývoj největší ekonomiky světa a slouží jako jeden z podkladů pro měnovou politiku. Fed přitom nedávno zvýšil odhad letošního ekonomického růstu USA na 1,0 až 1,6 procenta z dubnové prognózy 0,3 až 1,2 procenta.
  • Britský telekomunikační gigant Vodafone snížil odhad celoročních tržeb. Důvod poklesu je to, že od nákupů a používání mobilních telefonů odrazují spotřebitele obtížnější ekonomické podmínky. Akcie společnosti se po zhoršení prognózy propadly o téměř 13 procent na dvacetiměsíční minimum.
  • Druhá největší japonská automobilka Honda Motor překvapivě zvedla čtvrtletní zisk o 8 % na 180 miliard jenů (25 miliard korun). Společnost nicméně potvrdila, že v celém finančním roce očekává pokles zisku o 18 % na 490 miliard jenů. Oznámila to firma s tím, že zvýšení cen a prodeje v zahraničí pomohlo vykompenzovat silnější kurz domácí měny a stoupající náklady na suroviny.
  • Americká automobilka Ford Motor narozdíl od japonské Hondy hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistou ztrátou 8,7 miliardy dolarů po zisku 750 milionů před rokem. Firma se podobně jako konkurenti potýká s poklesem poptávky po velkých dodávkách a sportovně-užitkových vozech v Severní Americe. Američtí motoristé totiž přechází k menším automobilům s nižší spotřebou pohonných hmot, který je důsledkem stoupajících cen ropy.
  • Americká internetová společnost Yahoo vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 131 milionů dolarů, což je meziroční pokles o téměř 19 %. Výsledek zaostal za odhady analytiků. Zisk na akcii činil devět centů proti 11 centů před rokem. Wall Street v průměru předpovídal zisk na akcii deset centů.
  • Čína překonala v počtu uživatelů internetu Spojené státy, a stala se tak v tomto ohledu světovou jedničkou. Čínské centrum pro informace o internetové síti (CNNIC) oznámilo, že počet uživatelů internetu v Číně se na konci června meziročně zvýšil o 56 procent na 253 milionů lidí. Dodalo, že internet nyní používá asi pětina Číňanů, což vytváří prostor pro další růst.
  • Japonská automobilka Toyota Motor v prvním pololetí předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors, se kterým soupeří o titul největšího výrobce aut na světě. GM oznámila, že její celosvětový prodej se snížil o tři procenta na 4,54 milionu vozů kvůli poklesu poptávky v Severní Americe. Toyota naopak ohlásila nárůst prodeje o dvě procenta na 4,8 milionu vozů.
  • Některé hotely v čínském hlavním městě Pekingu snížily ceny až o 30 procent, když se nenaplnila očekávaná zvýšená poptávka po ubytování během olympijských her. Peking očekával, že na olympijském hry přijede asi půl milionu zahraničních návštěvníků, ale tyto odhady už se snižují. Část lidí odradily vysoké ceny, jiné problémy se získáním víz. Čína na olympiádu dramaticky zesílila bezpečnostní opatření a zpřísnila pravidla pro udělování víz dokonce i pro ty zahraniční turisty, kteří už mají vstupenky na OH.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Využijte 50% slevu!

Hledáte dobré cestovní pojištění za dobrou cenu? Uzavřete si cestovní pojištění u Allinaz Direct a ušetříte na pojistném 50 %. Právě pojištění za poloviční cenu může získat osoba mladší 26 let v zóně „Evropa mimo ČR“ (+ Egypt, Turecko, Alžírsko, Izrael, Maroko a Tunisko) na cesty do 90 dnů.

 

Posledních 7 dní doma

  • Podle statistik ministerstva pro místní rozvoj poskytly české banky v prvním pololetí meziročně o pětinu méně hypoték. Zatímco loni půjčily 74,5 mld. K4, letos to bylo jen 59,5 mld. Kč. Propad hypotečního trhu se tak prohloubil. V prvním čtvrtletí trh totiž poklesl meziročně o devět procent. Pokles je podle odborníků důsledkem loňského extrémně velkého zájmu o hypotéky, který byl vyvolán očekávaným zvýšením daně z přidané hodnoty a růstem úrokových sazeb.
  • Na rozdíl od poklesu hypotečního trhu zaznamenaly tuzemské banky v pololetí růst zájmu o spotřebitelské úvěry. Česká spořitelna poskytla za letošních šest měsíců o pětinu více půjček, GE Money Bank o 16 procent více a Raiffeisenbank dokonce ve srovnání se stejným obdobím loni dvojnásobek. Bankéři se shodují, že za nárůstem obchodů stojí nové produkty nabízené bankami.
  • Výroba silničních vozidel v České republice stále roste. Za 1. pololetí roku 2008 bylo v České republice dle údajů jednotlivých firem vyrobeno 533 901 ks silničních vozidel, což je o 10,12 % více (o 49 078 ks) než bylo vykázáno ve stejném období roku 2007. Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu. Převážná většina nárůstu produkce byla směrována na export. Při uvedeném nárůstu celkové výroby vozidel došlo k nepatrnému snížení prodejů na domácím trhu a to o 0,06 %, avšak vývoz vzrostl o 15,61 %.
  • Česká měna tento týden prudce oslabila, především v důsledku vyjádření guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, podle kterého by ČNB kvůli rychlému růstu kurzu koruny mohla už příští měsíc sáhnout ke snížení úrokových sazeb. "Debata, kterou jsme měli na posledním zasedání, tedy zda ponechat sazby beze změn, nebo je zvýšit, je v tuto chvíli mrtvá. Teď se budeme bavit o tom, zda sazby ponechat, nebo je snížit. Pokud zůstane koruna na současné úrovni nebo ještě zpevní, nemohu vyloučit, že bude na stole debata, jak moc máme sazby snížit," řekl Tůma.
  • Největší tuzemská telekomunikační firma Telefónica O2 zvýšila v pololetí meziročně čistý zisk o 19 % na 5,8 mld. Kč. Výsledek překonal očekávání analytiků, kteří předpovídali růst 10 %. Konsolidované výnosy vzrostly o 0,7 procenta na 31,3 miliardy korun. Počet uživatelů mobilních služeb se meziročně zvýšil o šest procent na 5,186 milionu. Firma zvýšila výnosy z mobilního segmentu o 4,5 procenta na 16,6 miliardy korun, výnosy z pevných linek naopak o 5,4 procenta klesly.
  • Ministerstvo financí snížilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,6 procenta z předchozích 4,9 procenta. V roce 2009 by pak hrubý domácí produkt měl růst o 4,8 procenta. Česká ekonomika se podle Ministerstva financí nachází již za vrcholem hospodářského cyklu a přešla do fáze mírného zpomalení růstu. Další vývoj bude podle MF ovlivňován vysokými cenami energetických surovin a dalšího dováženého zboží.
  • Škoda Auto oznámila, že za prvních šest měsíců vykázala provozní zisk 381 milionů eur, což při vyjádření v domácí měně znamená meziročně pokles o 3,9 % na 9,6 miliardy korun. Čistý zisk se snížil o 9,4 % na 7,15 miliardy. Při vyjádření v euru ale provozní zisk naopak stoupl o 7 %. Automobilka se tak potýká s prudkým posilováním koruny, jež zpevnila meziročně k euru o více než 15 %.
  • Společnost ČEZ založila s maďarskou ropnou a plynárenskou skupinou MOL společný podnik pro výstavbu plynových elektráren ve střední Evropě. Podnik bude mít počáteční kapitál 8,3 milionu eur. Prvním projektem společného podniku bude podle dřívějšího vyjádření firem výstavba dvou elektráren na zemní plyn v rafinerii Slovnaft v Bratislavě a v Maďarsku v rafinérii Dufi - Százhalombatta.
  • Praha v letošním roce výrazně poskočila v žebříčku nejdražších měst světa a posunula se o 20 pozic na 29. příčku. Naopak Bratislava, která loni Prahu předehnala, se posunula dolů. Nejdražší na světě pro zahraniční zaměstnance zůstává podle výročního přehledu konzultační agentury Mercer ruské hlavní město Moskva. 

...více informací naleznete na >investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz RM-Systém burzou - co tato změna přinese?

Přeměna RM-Systému na formu klasické burzy se dotkne drobných investorů. Ti přijdou o výsadu přímo na trhu obchodovat. Budou muset použít prostředníka. Sami budou moci obchodovat jen ti, kteří budou shledáni jako zkušenější investoři. Zkoušeli jste někdy obchodovat v rámci RM-Systému? Bude se vás nějakým způsobem dotýkat tato změna? Obáváte se vyšších poplatků kvůli nutnosti použít prostředníka k obchodování?       


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Váháte u které stavební spořitelny nebo penzijního fondu sjednat smlouvu? V sekci Dárky a odměny v našem On-line prodeji naleznete aktuální přehled různých slev a bonusů, které jednotlivé instituce poskytují při uzavření smlouvy právě u nich. Budete mít tak přehled o veškerých akcích a můžete si sjednat smlouvu tam, kde získáte nevíce výhod.
  • Pro všechny studenty, ale nejen pro ně jsme připravili nové Studentské centrum. Najdete zde informace, které se vám během studia mohou hodit. Najdete zde základní informace o studiu jak v ČR tak v zahraničí, o možnostech získání stipendií. A protože většina studentů si při studiu přivydělává, věnujeme velkou část informací brigádám, podnikání, zaměstnání a jejich zdanění. Nechybí ani informace o problematice sociálního a zdravotního pojištění

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!

Fintriky

V rubrice finančních tipů a triků jsme se celý tento týden věnovali stavebnímu spoření. Tento finanční produkt je v našich končinách velice oblíbený, nicméně ne každý mu zcela rozumí, zejména chce-li využít možnosti překlenovacího úvěru. Nejprve jsme se zastavili u historie stavebního spoření, jeho základních funkci a způsobů jak ho uzavřít. Pokračovali jsme charakteristikou spořících tarifů, řádných úvěrů a v neposlední řadě úvěrů překlenovacích


Anketa

Senát schválil novelu, která počítá s postupným zvyšováním věkové hranice odchodu do důchodu. Pokud ji podepíše prezident, zvýší se důchodový věk z 63 na 65 let. Celý týden jsme se vás proto v naší anketě ptali, zda s tímto posunem souhlasíte?

  • Ano - důchodců stále přibývá a na důchody nebude - 6 %
  • Ano - ale řešení by mělo být systémové ne pouze změna parametrů - 42 %
  • Ne - tímto tempem zvyšování se důchodu ani nedožijeme - 52 %

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU