Výkup otevřeného SPIF českého by mohl začít po 15. červnu

17.05.1999 | ,
Domovská stránka


Prodej a výkup podílových listů fondu SIS - Českého otevřeného podílového fondu, který je ve fázi přeměny z investičního fondu SPIF český, bude zahájen po výmazu fondu z obchodního rejstříku, tedy zhruba ve druhé polovině června 1999. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval Miroslav Vaněk, náměstek generálního ředitele Spořitelní investiční společnosti (SIS), která fond spravuje.
U dalších investičních fondů SIS, SPIF výnosového, 2.SPIF a SPIF všeobecného rozhodnou o přeměně valné hromady 31. května, 30. června 1999 a na přelomu let 1999-2000. Podle harmonogramu přeměn by měly být otevřeny půl roku po schválení valnou hromadou.
U SPIF českého, který je druhým největším domácím investičním fondem, jde o vůbec první přeměnu investičního fondu na otevřený podílový fond. SPIF český byl podle analytiků pilotním projektem přeměny fondů.
Akcionářům SPIF českého budou po otevření fondu akcie vyměněny za takový počet podílových listů, který odpovídá čistému obchodnímu jmění na akcii k 30. červnu 1998. To bylo na základě auditované účetní uzávěrky stanoveno na 464 Kč. Hodnota čistého obchodního jmění na akcii představovala 7. května 453 Kč, diskont, což je poměr ceny akcie k tržní hodnotě majetku na akcii, představoval 11,81 procenta.
Valná hromada Spořitelní privatizační, a.s. (SPAS) rozhodla v roce 1995 o rozdělení tohoto fondu na český, výnosový a všeobecný. Největším z nich je právě SPIF český s aktivy přes 8,2 miliardy Kč. Fond 2.SPIF byl založen pro druhou vlnu kupónové privatizace, později se sloučil s korunovým fondem Spořitelní investiční fond.
Hlavní předností otevření fondu je právo podílníka na odkoupení podílových listů za cenu rovnající se čisté hodnotě aktiv fondu připadající na jeden podíl, která je snížena v některých případech o poplatky za odkoupení.
SIS navrhuje Komisi pro cenné papíry u všech svých otevíraných fondů poplatek v prvních dvou měsících šest procent, ve třetím až šestém měsíci čtyři procenta, v sedmém až dvanáctém měsíci tři procenta, ve třináctém až osmnáctém měsíci dvě procenta a od devatenáctého do dvacátého čtvrtého měsíce jedno procento.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka