Poslanecká sněmovna přerušila jednání o povinném ručení

17.05.1999 | ,
Domovská stránka


Sněmovna v pátek přerušila projednávání vládního návrhu zákona o pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, který má od roku 2000 ukončit monopol České pojišťovny na poskytování takzvaného povinného ručení. Řada poslanců přitom nevylučuje, že cena tohoto pojištění by se po liberalizaci mohla za určitých okolností výrazněji zvýšit. Tyto obavy, které se objevily i ve sdělovacích prostředcích, se v pátek snažil rozptýlit ministr financí Ivo Svoboda.
"V tisku se dokonce objevily úvahy o zdvojnásobení sazeb oproti letošnímu roku. Chci vás na tomto místě ubezpečit, že takové navýšení je nereálné a pro ministerstvo financí naprosto nepřijatelné," uvedl ministr. Právě jeho resort by měl podle návrhu zákona vyhláškou stanovovat minimální a maximální sazby povinného ručení. Z její pracovní verze, kterou někteří poslanci obdrželi, přitom vyplývá, že tento druh pojištění by podražil.
Poslanec Jiří Václavek (ČSSD) v rozpravě s odvoláním na tuto vyhlášku uvedl, že například u automobilů do objemu 1350 kubických centimetrů by minimální sazba činila pro příští rok 3064 korun. Letos majitelé těchto standardních vozů zaplatili 2124 korun.
Václavek proto navrhl, aby bylo v příštím roce možné zvýšit pojistné maximálně o patnáct procent. Zabránit radikálnímu nárůstu cen se pozměňovacími návrhy snažili i další poslanci. Milan Urban (ČSSD) zase doporučil, aby nebylo rozpětí sazeb stanovováno vyhláškou ale zákonem, přičemž pro příští roky by se podle něj mělo zvyšovat především v závislosti na inflaci. Svoboda ve svém vystoupení dolní parlamentní komoru rovněž ubezpečil, že je připraven vyhlášku přepracovat do podoby, která bude schválené návrhy poslanců respektovat.
Sněmovna v pátek nakonec druhé parlamentní čtení uvedeného zákona přerušila až do doby, než pracovní verzi vyhlášky dostanou všichni poslanci. Vzhledem k tomu, že ministr její doručení označil za bezproblémové, mohla by sněmovna druhé čtení příští týden dokončit a ještě na této schůzi definitivně rozhodnout i o celém zákonu.

Zdroj:ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka