ÚOHS rozhodne o spojení Penny a Plus do konce prázdnin

01.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ještě před koncem prázdnin rozhodne žádost německé maloobchodní skupiny REWE o převzetí české sítě 146 diskontních prodejen společnosti Plus-Discount. "Do 7. srpna, pokud budou připomínky, tak nejpozději do 22. srpna by měla být fúze rozhodnuta," řekl Hospodářským novinám šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.

REWE v březnu oznámila, že chce převzít prodejny Plus-Discount a zařadit je do sítě svých diskontů Penny Market, jichž má na českém trhu již asi 350. Kromě toho REWE provozuje v Česku také sítě supermarketů Billa a Delvita. Pode informací tisku má REWE zaplatit za prodejny Plus-Discount německému řetězci Tengelmann 255 milionů eur, tj. asi 6,1 miliardy korun.

Správní řízení úřad zahájil 8. července. Převzetí měla původně schvalovat Evropská komise, český úřad ji ale požádal, aby mohl tento případ řešit sám, protože dopady spojení se projeví výlučně na českém trhu.

Pokud dohodnutou akvizici antimonopolní úřad schválí, zvýší se počet českých obchodů REWE Group na zhruba 500 a jejich roční obrat by se měl pohybovat kolem 50 miliard korun. REWE Group by tak vstoupila do souboje o první místo na českém trhu s další německou skupinou Schwarz, která v Česku provozuje hypermarkety Kaufland a diskonty Lidl a loni v nich utržila přes 51 miliard Kč.

Podle Hospodářských novin však REWE dostane firmu, ze které na vlastní žádost odešel téměř celý top management. Českou pobočku Plusu totiž spolu s nejvyšším šéfem André Rinneslandem, kterého od 1. srpna nahradí Jens Krieger, opouští i vedoucí prodeje a logistiky Radim Pařík či šéf nákupu Jorg Grossauer, píšou.

Německý manažer Krieger má přitom podle deníku se spojováním a prodáváním obchodů různých značek bohaté zkušenosti. Před svým příchodem do Česka působil jako jednatel portugalského Plusu, který také dovedl k prodeji - společnosti Jeronimo Martins, píšou dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK