Co týden dal?

01.08.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Míra inflace v EU za měsíc červenec je na rekordní hodnotě, inflace v Zimbabwe je nejvyšší v historii vůbec, výhledově se předpokládá pokles cen ropy, které jsou nyní abnormálně vysoké, ceny pohonných hmot v tuzemsku klesají, roste zadlužení českých domácností a další novinky a zajímavosti v našem pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Nejprudší pokles v historii byl zaznamenán na vzdálenosti ujeté motoristy v USA. Celková vzdálenost ujetá motoristy se v květnu meziročně snížila o 3,7 %.Celková vzdálenost ujetá motoristy se se v USA snížila o 9,6 miliardy mil (15,5 miliardy kilometrů). Američany od cestování automobilem odrazují vysoké ceny benzínu.
  •  Růst ekonomiky Spojených států se ve druhém čtvrtletí mírně zrychlil. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 1,9 procenta, zatímco se v předchozím čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta.
  • S pomocí vyšších cen plynu se čistý zisk ruské plynárenské společnosti Gazprom zvýšil v prvním pololetí meziročně o 106 procent na 285,7 miliardy rublů (186 miliard korun). Největší světový těžař plynu to sdělil v údajích založených na ruských účetních normách.
  • Míra inflace v zemích eurozóny v červenci patrně vystoupila na nový rekord. Podle předběžné zprávy statistického úřadu Eurostat činila 4,1 procenta a zvýšila se z červnových čtyř procent. Evropská centrální banka (ECB) dala už dříve najevo, že bude s vysokou inflací bojovat a už začátkem července zvýšila základní úrokovou sazbu na 4,25 procenta.
  • Německá letecká společnost Deutsche Lufthansa ruší v těchto dnech kvůli stávce asi deset procent letů, které provozuje na evropských linkách. Lufthansa oznámila, že zavádí úplně nový letový řád, aby omezila dopady stávky na cestující. Stávka je první po 13 letech a účastní se jí pozemní i palubní personál, který se dožaduje vyšších platů.
  • Americký prezident George Bush podepsal návrh zákona na podporu tamního realitního trhu, který se potýká s největšími problémy od Velké hospodářské krize 30. let minulého století. Nový zákon počítá i s masivní finanční podporou polostátních hypotečních agentur Freddie Mac a Fannie Mae.
  • Nejvyšší inflace ve světové historii donutila Zimbabwe přikročit k výměně staré měny za novou tím, že z nominální hodnoty zimbabwského dolaru škrtne deset nul. Deset miliard zimbabwských dolarů se tak od 1. srpna změní na jeden dolar.
  • Ceny ropy jsou nyní "abnormálně" vysoké a v dlouhodobějším výhledu by mohly klesnout k 70 až 80 dolarům za barel. Předpověděl to prezident Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Šakíb Chelíl. OPEC by podle Chelíla neměla ani přes prudký propad cen z posledních dvou týdnů uvažovat o žádném snižování těžby, protože nabídka a poptávka na trhu jsou nyní v rovnováze.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojištění domácnosti on-line!

Chystáte se na dovolenou? Máte vše nakoupené, připravené, a také sjednané cestovní pojištění? Je to vše co je důležité před odjezdem zařídit? Nezapomeňte si pojistit svoji domácnost. V době vaší nepřítomnosti může dojít k nepříjemným událostem jako třeba vodovodní škodě, požáru nebo úderu blesku. V případě vzniklé škody vám po návratu pomůže řešit tyto problémy sjednané pojištění od ČSOB Pojišťovny. Pojištění domácnosti DOMOV+ si sjednáte on-line, se slevou na pojistném ve výši 18 %. Prostě výhodně a v pohodlí vašeho domova.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se výrazně snížily. Cena benzinu Natural 95 se za poslední týden snížila o 26 h. na 32,21 Kč/l, motorová nafta zlevnila o 29 h. na 34,44Kč/l. Za nižší ceny může levnější ropa a silná koruna. Ceny by měly klesat i nadále. 
  • České firmy, které by byly schopné zapojit se do kosmických projektů v rámci Evropské vesmírné agentury (ESA), hledá ministerstvo dopravy. Zástupci úřadu na tiskové konferenci uvedli, že české technologické firmy by mohly získat z ESA zakázky zhruba za šest milionů eur (160 milionů Kč) ročně. "U kosmických technologií je největší přidaná hodnota," uvedl vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na sídlo navigačního systému Galileo Karel Dobeš. Podle něj by mohl zisk firem z kosmických projektů činit až deset procent. 
  • Zadlužení českých domácností výrazně vzrostlo, ale dluhová past, kdy nastává výrazné omezení schopnosti splácet úvěry, zatím nehrozí. Úspory domácností v bankách stále převyšují objem jejich dluhů. Celkové půjčky domácností tvoří takřka dvě třetiny objemu jejich úspor u bank.
  • Díky několika nově zprovozněným projektům se objem vyrobené elektřiny ze slunce zvýšil v prvním pololetí meziročně na desetinásobek, vyplývá z dnes zveřejněných dat Energetického regulačního úřadu. Instalovaný výkon slunečních elektráren v Česku v posledním období roste o stovky procent a v "byznysu se sluncem" se v poslední době točí stále více peněz. Příspěvek sluneční energie je však stále mizivý, například větrníky dodaly do sítě dvacetkrát více elektřiny.
  • Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za stejné období před rokem. Letošní čistá spotřeba elektřiny za leden až červen dosáhla 31,11 terrawatthodiny, zatímco loni to bylo 29,91 TWh.
  • Zástupci agrární komory oznámili, že sklizeň základních obilovin bude letos zhruba o půl milionu tun vyšší než loni a měla by se pohybovat kolem 6,9 milionu tun obilí. Tajemník Agrární komory Jan Záhorka uvedl, že z celkové sklizňové plochy 1,428 milionu hektarů obilí je sklizeno 270.580 hektarů a průměrný výnos se u obilovin pohybuje kolem pěti tun na hektar. Loni činil 4,38 tuny. 
  • Češi svěřují kampeličkám víc peněz, obavy ustoupily. Do poloviny letošního roku do nich uložili už 7,4 miliardy korun. To je skoro o miliardu víc než před rokem. Podle představitele Asociace družstevních záložen Lukáše Hampla by měly vklady Čechů v kampeličkách narůstat. "Do konce letoška dosáhnou až 8,5 miliardy korun", odhadl Hampl.

...více informací naleznete na >investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Do důchodu v 65 letech. Bude se hranice dále posouvat?

Senát schválil novelu, která počítá s postupným zvyšováním věkové hranice odchodu do důchodu. Pokud ji podepíše prezident, zvýší se důchodový věk z 63 na 65 let. Souhlasíte s tímto posunem? Myslíte si, že se bude v budoucnu tato hranice dále zvyšovat? Budou nutné i jiné změny systému nebo bude stačit stanovení konkrétní věkové hranice?                       


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Od 1. srpna do 31. srpna 2008 se můžete na našich stránkách Finance.cz zúčastnit kvízu o zajímavé ceny, který jsme pro vás připravili ve spolupráci s poradensko-analytickou společností Colosseum.
  • Uvažujete o půjčce? Spotřebitelský úvěr může být vhodným řešením jak si půjčit chybějící finance! Nevíte, kterou banku si vybrat? Použíjte naše v tomto týdnu aktualizované srovnání spotřebitelských úvěrů a hotovostních půjček nabízených českými finančními institucemi.

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!

Fintriky

Letní olympijské hry 2008 v Pekingu se nezadržitelně blíží. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme pro vás připravili sérii článků, které vám LOH 2008 blíže představily. Podívali jsme se na historii, ukázali si, co nás čeká a jak se do olympijského dění osobně vypravit. Nezapomněli jsme ani na informace, na kolik olympiáda finančně přijde a rovněž si ukázali zázemí pro sportovce


Anketa

Česká koruna před několika dny prudce oslabila, a to díky vyjádření guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy, že bankovní rada díky příliš silnému kurzu, který škodí naší ekonomice, bude uvažovat o snížení úrokových sazeb. Je podle vás kurz naší měny nadhodnocený?

  • Ne, prostor pro další posilování tady ještě je - 47 %
  • Ano, koruna je už příliš silná - 53 %

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU