SZPI zakázala dovoz želé z Vietnamu, hrozí riziko udušení

04.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. srpna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zastavila na hranicích zásilku želatinových pohárků z Vietnamu, které obsahují želírovací látku karagenan. Cukrovinky jsou kvůli možnosti vdechnutí považovány za nebezpečné, karagenan riziko zadušení ještě zvyšuje. Prodej želatinových cukrovinek ve tvaru minipohárků s karagenanem zakázala i Evropská komise, řekla dnes mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Cukrovinky do země dováží firma TY ASIA FOOD z Prahy, zásilka obsahovala 365 kilogramů želé v plastových pohárcích.

"Nebezpečí je způsobeno kombinací různých rizikových faktorů, především tvaru, velikosti a způsobu konzumace, kdy se želatina z plastového pohárku do úst překlápí nebo nasává. Případné vdechnutí pak může vyvolat záchvaty kašle či přímo dušení. Kvůli aditivním látkám, jako je karagenan, se želatina v ústech hůře rozpouští, což riziko ještě zvyšuje," řekla Šmídtová. Cukrovinky jsou proto nebezpečné především pro malé děti.

Karagenan (E470) patří do skupiny aditivních látek vyrobených z mořských řas a gum. Ty se smějí přidávat pouze do určitých potravin, mezi něž želatinové cukrovinky nepatří. "Inspekce v minulosti na výrobky podobného typu již několikrát upozornila. Pokud na ně spotřebitelé narazí v obchodech, neměli by je kupovat. Jejich prodej mohou oznámit na nejbližším inspektorátu SZPI," dodala mluvčí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK