Svaz pivovarů: Ceny ječmene klesají, pivo přesto zdraží

06.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 6. srpna (ČTK) - Plodinová burza sice hlásí za poslední dva týdny výrazné snížení cen obilovin, u některých až na úroveň před sklizní 2007, pivo přesto letos zdraží. Ceny sladovnického ječmene poklesly o 13 procent na 5050 Kč za tunu, stále jsou ale téměř dvojnásobné než před dvěma lety. Ječmen tvoří čtvrtinu nákladů na výrobu piva. Řekl to šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

"Vytváří to sice delší prostor pro pivovary, aby déle vydržely se současnými cenami, ale do konce roku ke zdražení piva dojde," uvedl. Aby se tak nestalo, musela by cena ječmene klesnout ještě o dalších nejméně 2000 Kč/t, což je podle Veselého nemožné.

Některé pivovary byly podle informací ČTK připraveny zdražit už nyní, ale ceny na burze jejich rozhodnutí oddálily. Všichni výrobci zatím o svých kalkulacích mlčí. Podle Veselého zdražit nechtějí. "Bojí se toho, že ztratí trh. Ne, že by lidé přestali pít, ale že přejdou k levnějším značkám. Jasná analogie je vidět u cigaret, kde se znovu prodávají značky, které už umíraly," dodal ředitel svazu.

Podotkl, že letošní sklizeň ječmene je velmi dobrá. Například jihomoravští pěstitelé letos dosáhli průměrného výnosu 5,02 tuny z hektaru, loni 4,85 tuny. Pozitivní je také fakt, že se v ČR zřejmě osázelo sladovnickým ječmenem více ploch než loni. EU totiž loni pozastavila dotace farmářům, kteří nechávali půdu ladem a dostávali podporu. Někteří sedláci proto nevyužitá pole stačili zasít jařinami.

Pro pivaře je příznivý také další signál trhu, že úroda je velmi dobrá téměř v celé Evropě a nabídka začala převyšovat poptávku. Veselý proto očekává další mírný pokles cen ječmene, ale "na 3000 Kč/t se to určitě nedostane". Ještě před dvěma týdny dosahovala cena až 6000 Kč/t, loni sladovnický ječmen zdražil až na 7000 Kč.

Čeští producenti loni zdražili pivo v průměru asi o pět procent, některé pivovary ale ceny nezvýšily vůbec. Pokud by nich chtěly promítnout celé zdražení ječmene, musely by zvýšit ceny piva o čtvrtinu.

Plzeňský Prazdroj zdražil všechna piva naposledy loni v listopadu v průměru o šest procent. "K vývoji cen se bohužel nemůžeme vyjádřit. Jakýkoliv komentář by mohl být považován za signál trhu," řekl Jiří Mareček, mluvčí pivovaru s polovičním podílem na trhu. Restaurace v Plzni zatím zprávy od distributorů o zdražení nemají.

Letošní prodej piva zatím není "žádná sláva". "Léto není bůhvíjaké a turisté, kteří českou spotřebu dříve zachraňovali, se přesouvají z Prahy do krajů," dodal Veselý. Pololetní výsledky ještě nejsou k dispozici, ale Veselý podle hrubého odhadu očekává pokles prodeje až o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK