ČEZ OZE plánuje investovat stovky milionů korun do solární energie

07.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZE) plánuje investovat stovky milionů korun do solární energie. V první fázi chce instalovat solární panely o výkonu deseti megawattů, informoval mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Instalovaný výkon deseti megawattů by měl být rozložen do několika projektů, jedním z menších by mohla být instalace solárních článků na střeše budovy malé vodní elektrárny Přelouč. Další solární panely budou instalovány pravděpodobně na jižní Moravě, případně v severočeském regionu. Podle generálního ředitele ČEZ OZE Josefa Sedláka je v současnosti ideální doba na pořízení panelů. "Současný kurz koruny i neustálé zvyšování efektivity fotovoltaických panelů jsou pro naše záměry s rozvojem slunečních elektráren velice příznivé," dodal.

Celkově chce ČEZ OZE instalovat solární panely s výkonem 20 megawattů, což odpovídá ploše asi 74 fotbalových hřišť. "Záležet bude samozřejmě na ekonomice a úspěšnosti projektů avizovaných deseti megawattů, vývoji nákladů na pořízení solárních článků a výkupních cen garantovaných Energetickým regulačním úřadem," dodal Schreier.

K výstavbě zdrojů solární energie se v Česku chystá řada investorů, plánují projekty v řádu desítek megawattů. Investoři v posledních měsících soupeří o to, kdo postaví největší sluneční elektrárnu. Podle informací ČTK je nyní největším solárním parkem elektrárna v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku, která má výkon přes 1,6 megawattu. Provozuje ji firma Solarinvest. Panely dokážou pokrýt průměrnou roční energetickou spotřebu až pro 1800 lidí.

Skupina ČEZ v současnosti provozuje fotovoltaickou elektrárnu umístěnou v dukovanském areálu. Zařízení s účinnou plochou 75 m2 dosahuje při plném slunečním svitu výkonu deseti kilowattů. Ročně se zde vyrobí téměř osm megawatthodin elektřiny.

Česko ve výrobě energie ze slunečního záření výrazně zaostává za sousedním Německem a dalšími zeměmi západní Evropy. Úhrnný instalovaný výkon všech tuzemských fotovoltaických zdrojů se pohybuje kolem 20 megawattů, ale například v Německu v roce 2004 to bylo již bezmála 800 megawattů. Změnit současný stav by měla garantovaná zvýhodněná výkupní cena po dobu 20 let.

Z dat Energetického regulačního úřadu vyplývá, že sluneční elektrárny vyrobily v první půlce roku 5,3 gigawatthodiny elektřiny. Celková výroba ve všech zdrojích v zemi přitom přesáhla 44.000 gigawatthodin. Loni se v prvním pololetí získalo ze slunce nad Českem stovky megawatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK