Podnikatelé: Zahraniční pracovníci kvůli posílení koruny neodejdou

07.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Posilování kurzu koruny nezpůsobí odchod zahraničních pracovníků placených v eurech či dolarech, shodli se zástupci podnikatelů oslovení ČTK. Naopak se podle nich dá očekávat postupný přechod na výplat mezd v eurech. Koruna za rok posílila k evropské měně o 17 procent, a o tolik tedy klesly také příjmy některých zahraničních zaměstnanců v korunách.

"Zaměstnanci placení v eurech na posilujícím kurzu koruny prodělávají. To se v první řadě může týkat zahraničních vrcholných manažerů v českých pobočkách nadnárodních firem. Nelze však předpokládat, že by to vyvolalo jejich hromadný úprk, neboť takové firmy v zásadě nemají problém kurzové ztráty dorovnat formou bonusů," uvedla Hospodářská komora.

Jde hlavně o management zahraničních firem, ale tito manažeři se nechystají opouštět Česko, byť mnozí z nich dostávají platy v cizí měně, a jejich příjmy jsou tedy za posledních 12 měsíců o 17 procent nižší, souhlasil mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Komora připomněla, že pokud jsou odměny vypláceny v českých korunách, potom tito občané ze západních zemí na kurzu dokonce vydělají, protože si za daný obnos v korunách mohou nakoupit více své domovské měny. To v podstatě jejich práci zde zatraktivňuje.

Předseda Národního výboru Mezinárodní obchodní komory v ČR Jaromír Drábek míní, že výplaty mezd či jejich částí v euru jsou naprosto očekávatelné. Jde podle něj o logický krok zaměstnavatelů, kteří se snaží vyhnout nepříznivému vývoji kurzu. Řada větších firem již dnes v euru obchoduje a byla jen otázka času, kdy se to dotkne také mezd, respektive jejich pohyblivých složek. "Není ani právní důvod, proč s výplatou v euru otálet. Na rozdíl od ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase se nedomnívám, že je třeba provést nějaké legislativní úpravy, vyplácet prémie v cizí měně je možné už nyní," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK