Teroristický útok století - Komentář+sled událostí

12.09.2001 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


O možnosti teroristických útoků se v USA diskutuje již mnoho let, už se o nich natočilo spousta filmů a nyní se vše stalo skutečností. Včerejší den byl prohlášen nejčernějším dnem světového terorismu.

Včerejší den byl prohlášen nejčernějším dnem světového terorismu

O možnosti teroristických útoků se v USA diskutuje již mnoho let, už se o nich natočilo spousta filmů a nyní se vše stalo skutečností. Je zřejmé, že se nejedná o pár šílenců, ale o rozsáhlou organizovanou skupinu. K útoku jako je tento je nutná velká organizace, disponující obrovskými finančními prostředky a k provedení je potřeba dlouhodobá příprava a plánování.

Na prezidenta Spojených států je nyní vyvíjen obrovský tlak ze strany veřejnosti. Očekává se od něj vysvětlení, kdo je za teroristický útok zodpovědný, z jakých zdrojů byl financován a další objasňující informace.
Všechny státy vyjádřily na adresu George W. Bushe a amerického lidu hlubokou soustrast a solidaritu, odsoudily tento teroristický čin a vyslovily přátelství Spojeným státům. Mezi nimi byl i palestinský prezident Yasser Arafat, v jehož zemi lidé oproti ostatním zemím paradoxně na ulicích oslavovali.

Pearl Harbor se opakuje?
Je zřejmé, že tento čin nezůstane bez odezvy. Otázkou je, kdo je organizátorem tohoto šokujícího ďábelského útoku. Postoj USA je jednoznačný. Už v minulosti dokázal, že jedinou účinnou zbraní proti terorizmu je silná protiakce. Pokud by pod tlakem terorismu Spojené státy ustoupily, znamenalo by to celosvětovou prohru. Když se totiž zamyslíme, že teroristé si dovolili napadnout takovou velmoc, jakou je USA, tak pak už si nemůže být žádná země jistá.

Celosvětový dopad
V podstatě se dá celosvětový dopad rozdělit do třech rovin. Hospodářský, bezpečnostní a všeobecný dopad na psychiku lidí, pocit bezpečnosti, apod.

Hospodářský
Spojené státy zásobují potravinami a základními prostředky zhruba 2/3 světa. Je nasnadě, že při omezení dodávek někdo nebude jíst. Kdo to asi bude?
Na všech světových burzách byl zaznamenán hluboký propad. Americká burza ani burza v Chicagu se vůbec neotevřely. Také evropské burzy zaznamenaly citelné poklesy zřejmě ale jen přechodného rázu. Nejvíce postiženy byly tituly leteckých společností a pojišťoven. Zatímco první ztratí zejména z důvodu nerealizovaných letů, druhé budou muset vyplácet plnění až v miliardové výši.

Zatímco akcie všude prudce klesaly a oslabovaly, pro vládní dluhopisy nastala naopak vhodná doba. Dluhopisy jsou méně rizikovou investicí a vhodnou náhražkou pro uložení peněz v době, kdy jsou akciové trhy zmítány ve velké nejistotě a nestabilitě.
 
Teroristický útok se projeví zřejmě zvyšováním cen pohonných hmot a dalších dovážených surovin. Jen těžko se dá odhadovat, jak výrazný dopad to bude.

Bezpečnostní
Pro celosvětovou bezpečnost znamená včerejší den obrovskou tragédii a zároveň i poučení. Americký prezident George W. Bush se svým týmem lidí zpracovával nová bezpečnostní opatření a strategie a již byl vytvořen první návrh. Po tomto teroristickém útoku je zřejmé, že bude tomuto návrhu věnována velká pozornost a jak prezident prohlásil, je třeba razantně zpřísnit pohled na bezpečnost jak Spojených států, tak i okolních zemí.
V ČR se zatím nepředpokládá přímé bezprostřední nebezpečí, avšak je nutné se připravit i na tuto možnost. Byla vykonána mimořádná preventivní opatření, jako například zajištění bezpečnosti jaderných elektráren, amerických vládních institucí v ČR, do pohotovosti byla povolána protivzdušná obrana České republiky, apod.

Dopad na psychiku lidí
Svět není bezpečný. Tato myšlenka v současné době běhá hlavou miliónům lidí po celém světě. Jedno je jisté: "Spojené státy se změní….celý svět se změní". Amerika už nebude stejná. Včerejší den pro ni znamenal ztrátu nezranitelnosti. Od této chvíle už si nemůže být žádna země jista svou bezpečností.


Časový sled hlavních událostí

 8:45  a.m.

Světové nákupní centrum (World Trade Center), Manhatan, New York
-únos a záměrné navedení prvního civilního letadla

 9:03 a.m. 

Světové nákupní centrum (World Trade Center), Manhatan, New York
-únos a záměrné navedení druhého civilního letadla

 9:17 a.m.  zavřena všechna letiště v New Yorku
 9:21 a.m.  zavřeny mosty a tunely v New Yorku
 9:30 a.m.  projev prezidenta Spojených států amerických George W. Bushe z Floridy
 9:40 a.m.  pozastaveny veškeré lety v USA
 9:43 a.m.  Budova ministerstva obrany "Pentagon", Washington
-únos a záměrné navedení třetího civilního letadla
 9:45 a.m.  evakuace "Bílého domu"
 10:05 a.m.  zřícení první věže Světového nákupního centra (WTC)
 10:10 a.m.  zřícení části hořící budovy Pentagonu
 10:10 a.m.  Somerset County, Pennsylvania, southeast of Pittsburgh
-pravděpodobný únos a zřícení čtvrtého osobního letadla
 10:28 a.m.  zřícení druhé věže Světového nákupního centra (WTC)
 dále…. -evakuace hlavních federálních budov
  -mimo jiné uzavřeno Newyorské metro a Disneyland v Californii a Floridě
  -veřejná žádost na darování krve
  -prohlášení Amerických aerolinií (American Airlines)
   a další….
(uvedené časy jsou EDT)

 

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU