Cestovat se bude dál ... i do USA!

12.09.2001 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Teroristický útok zanechá významné stopy na řadě odvětví činnosti nejen v samotných Spojených státech. Velmi významně se dotkne i cestovního ruchu.

Cestovní kanceláře, letecké a jiné dopravní společnosti musí počítat se ztrátami hned z několika důvodů.

Relativně menší vliv by měl mít prozatím vývoj devizových kurzů. Dolar po náhlém asi dvouprocentním znehodnocení v průběhu úterního odpoledne opět posiluje. Zatím nelze uvažovat o nějakém výrazném dopadu například na cenovou politiku cestovních kanceláří. Je otázkou, nakolik a jak brzy se Amerika vzpamatuje z hospodářských a psychických problémů. V případě větších nestabilit, které by vyvolaly výraznější pokles kurzu USD, bychom se dokonce mohli dočkat snížení cen zájezdů do USA. Je rozdíl, pokud zaplatíte za jeden americký dolar 40 Kč nebo třeba 37 Kč. Cestovní kanceláří platí v dolarech například za služby na letištích či v hotelích.

Vliv oslabení americké měny může výrazně převýšit zdražení cen pohonných hmot. Cena ropy se dostala během včerejšího obchodování až na cenu mezi $30 - $31 za barel. Před útokem teroristů se pohybovala okolo $24, aby se během středy ustálila okolo $28,5 za barel. Na situaci budou reagovat prodejci pohonných hmot zřejmě zdražením benzínu a nafty u čerpacích stanic. Dopad bude zaznamenán u automobilové, kamionové a autobusové dopravy.

Hospodaření cestovních kanceláří a vůbec všech zainteresovaných do cestovního ruchu ovlivní ztráty spojené s rušením letů do USA a Kanady. Obě země uzavřely svůj vzdušný prostor. Německá letecká společnost Lufthansa dokonce nevypravila dnes ani své lety do Tel Avivu. V této chvíli není známo, kdy  budou moci lety být obnoveny. Během dnešního a zítřejšího dne klienti většiny i českých cestovních kanceláří do Spojených států neodletí.

Náklady budou muset být vynaloženy i v souvislosti se zpřísněním bezpečnostními opatřeními na letištích a v letadlech. Pokud únosci opravdu použili při přepadení jednoho letadla Boeing 757 pouze nože, pak to svědčí o velmi malé bezpečnosti cestování v rámci letecké dopravy. Pro bezpečnost cestujících a posádek bude muset být v krátké době učiněno velmi mnoho. Půjde zřejmě nejen o instalaci monitorovacích systémů na letištích, o detektory zbraní, ale také o posílení posádek letadel, o posílení bezpečnostní ostrahy letadel. To bude stát prostředky, které nelze ještě v první fázi vyčíslit. V konečném účtování tyto náklady ponese cestující, resp. spotřebitel v případě opatření i nákladní letecké dopravě.

Tyto prostředky budou muset být vynaloženy v relativně krátké době. Tak rychle nebudou moci cestovní kanceláře odpovídajícím způsobem zdražit své zájezdy. Řada cestovních kanceláří v čele s Fischerem již prezentovala své zimní katalogy a stanovila ceny zájezdů. Jejich zvýšení může být velmi složité až nemožné. Kanceláře mají štěstí v neštěstí. V zimě nedochází k tak četnému používání charterových letů.

Ztráty cestovní ruch zaznamená. Nepovede se ovšem cestovní ruch zcela paralyzovat. Cestování zůstane mezi lidmi stále oblíbeno. Dovolenou si neodpustí nikdo z nás. Nebylo tomu tak ani v minulosti po nepokojích na Balkáně, v Perském zálivu a jiných částech země. Lidé létají a jezdí dále do oblasti Jugoslávie, neustále vyhledávají turisticky zajímavá místa v Arábii, v Perském zálivu. Také USA jsou a budou dostatečně atraktivní zemí nejen pro své přírodní a architektonické skvosty, ale i pro své pracovní a studijní příležitosti. Cestovat a létat do Ameriky se bude dále. 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU