Majitelé domů prý nemohou ve Štrasburku čekat plošné rozhodnutí

11.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Majitelé domů mají jen minimální naději, že Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodne plošně pro všechny, kteří se domáhají odškodnění kvůli regulaci nájemného. Vyplývá to z dokumentů, které advokátka majitelů domů Klára Veselá-Samková zveřejnila na internetových stránkách své kanceláře.

"Nepočítejte s tím, že bude přijato nějaké 'generální' rozhodnutí, které se bude vztahovat na všechny. Zcela evidentně co si každý jeden z vás nevybojuje, to mít nebude," uvedla advokátka v mailu klientům z řad Občanského sdružení majitelů domů (OSMD). Majitelům domů doporučuje, aby se do Štrasburku obraceli každý zvlášť.

Předseda OSMD Tomislav Šimeček ale tvrdí, že individuálně se bude ve Štrasburku řešit pouze výše odškodnění. O tom, že regulací nájemného došlo k poškození vlastnických práv, soud možná plošně rozhodne. "Tam není sebemenších pochybností," řekl ČTK Šimeček.

OSMD v květnu oznámilo, že štrasburskému soudu navrhne tři nové pilotní kauzy, podle kterých by měl řešit žalobu českých vlastníků kvůli regulaci nájemného. Soud již dříve vybral ze 4800 podaných žalob k projednání čtyři pilotní modelové případy. Jeden z vybraných však zemřel, další vzali svou stížnost zpět. Nové navržené tři pilotní kauzy údajně představují všechny důležité typy běžné v Česku. U dosavadních pilotních případů tomu tak podle Šimečka nebylo.

Samková-Veselá však v mailu klientům nepředpokládá, že by soud nové pilotní případy projednal před koncem roku, a i to je podle ní optimistické datum.

Advokátka dokumenty zveřejnila v souvislosti s trestním oznámením na předsedu Sdružení nájemníků a poslance ČSSD Stanislava Křečka, místopředsedu SON Milana Tarabu a na jednoho ze svých klientů z řad majitelů domů. Státnímu zastupitelství zaslala Veselá-Samková oznámení v pátek.

Důvodem je, že jeden z jejích klientů údajně v květnu předal email určený pouze klientům Samkové-Veselé představitelům Sdružení nájemníků a to ho následně vyvěsilo na svých internetových stránkách. Ačkoli po intervenci Samkové-Veselé SON email ze stránek odstranil, ponechal na nich stručnou informaci o jeho obsahu. Podle advokátky tak vzniklo podezření ze spáchání trestného činu porušování tajemství přepravovaných zpráv, případně i z dalších trestných činů.

Spáchání trestného činu však Sdružení nájemníků odmítá. Text emailu byl údajně organizaci nájemníků poskytnut jedním z jeho adresátů a zároveň mu byl dán souhlas s jeho publikováním. "Sdružení nájemníků ČR je přesvědčeno, že neporušilo žádné právní ustanovení týkající se listovního tajemství," uvádí na svých stránkách. Z internetu však text emailu Sdružení nájemníků stáhlo, protože "chápe těžkou situaci OSMD a nemá zájem na prohlubování vzájemných konfliktů".

Advokátka však podezřívá Křečka z trestného činu také proto, že z neveřejné části jejích internetových stránek chráněných heslem údajně získal informace o stanovisku majitelů domů k postoji vlády, který byl jako důvěrný materiál zaslán do Štrasburku. Tyto informace prý Křeček využil k sepsání svého článku, ve kterém se zabývá postoji Samkové-Veselé a který je dosud vyvěšen na stránkách Sdružení nájemníků. "Považuji to za naprostý nesmysl. Vše jsem získal z otevřených zdrojů," řekl ČTK Křeček.

Regulované nájemné se podle již dřívějšího sdělení ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka v příštích dvou letech zvýší podstatně více, než se původně předpokládalo. V roce 2009 by mohlo vzrůst o 30 procent, v roce 2010 by růst mohl činit až 44 procent. Podle majitelů domů však ani cílové nájemné v 98 procentech obcí a měst v republice nepokryje náklady na údržbu a opravy domů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK