Hospodaření fondů v 2. čtvrtletí

14.09.2001 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Asociace penzijních fondů zveřejnila vybraná ekonomická data za druhé čtvrtletí roku 2001. Zveřejněné údaje vypovídají vcelku kladně o hospodaření penzijních fondů.

Na domovské stránce penzijního připojištění, naleznete přehledně zobrazené změny trhu podle počtu aktivních účastníků, stejně jako srovnání připisovaných výnosů. V jednotlivých podsekcích můžete zjistit aktuální strukturu portfolia, údaje o akcionářské struktuře a další informace.

Růst tohoto sektoru je zřejmý. Po loňském 25-procentním růstu, nedošlo k výraznému oslabení trendu. Objem majetku spravovaného v penzijních fondech vzrostl pololetně zhruba o 9 pct.

Poměr objemu vytvořeného zisku k prům. objemu vlast.jmění účastníků naznačuje stabilizace připisovaných výnosů. Možnost růst výnosů není příliš reálná, rozhodně však je zřejmé zastavení propadu z minulých let. Ohrožení může znamenat nejistý budoucí vývoj na kapitálových trzích.

Investičního zaměření některých fondů vykazovala výrazné změny v rámci zákonem předepsané struktury. Stále je typické opatrné, konzervativní investování, odpovídající složitému ekonomickému prostředí. Došlo k výraznému nárůstu zahraničních investic. V minulém čtvrtletí byly evidovány zahraniční investice pouze u Spořitelního PF, a to ve výši 6.9 mil. Kč. Ke konci druhého čtvrtletí 2001 byl objem zahraničních investic SPF již 1 300 Kč. Svá portfolia rozšířili o zahraniční investice i ABN AMRO PF (454 mil. Kč), Zemský PF (28 mi. Kč) a PF Komerční banky (26 mil. Kč). Aktuální strukturu portfolia penzijních fondů naleznete zde.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY