Dopady útoku na USA

17.09.2001 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Celosvětový dopad se v podstatě dá rozdělit do tří rovin - hospodářské, bezpečnostní a na dopad na psychiku lidí.

Churavá americká ekonomika

USA se delší dobu nachází ve fázi stagnace. Teroristický útok k vyléčení americké ekonomiky zřejmě nepřispěje. I když za určitých okolností by k tomu mohlo dojít. Významnou podmínkou je zvýšení spotřeby domácností. Je otázkou, zda se tyto budou předzásobovat a více utrácet. Za předpokladu nižších úrokových sazeb je to možné. Spotřebu nemusí pumpovat nahoru jen americké domácnosti, ale třeba turisté. Bylo by pro USA kritické, pokud by došlo k paralyzování přílivu zahraničních turistů.
Ekonomiku může významně pomoci nastartovat stát. Velké státní zakázky v oblasti zbrojení a stavebnictví by jistým dílem napomohly zvýšení hrubého domácího produktu USA.
Jeho významnou složkou jsou i investice. Investice mohou růst, pokud dochází ke snižování úrokových sazeb v ekonomice. Firmy mohou docílit vyšších zisků a vydělají více nežli budou muset vrátit za poskytnuté úvěry v bance.
Konečně důležitou složkou hrubého domácího produktu USA je i čistý export (rozdíl mezi americkými exporty a importy). Vzhledem k tomu, že kurs dolaru významně oslabil, může to být impulsem pro zvýšení exportní síly americké ekonomiky a naopak významnou překážkou pro importéry do USA.   

Omezení charity a výpomoci rozvojovým zemím

USA patří mezi nejvýznamnější členy světových institucí, patří k největším poskytovatelům výhodných půjček a úvěrů prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu či Světové banky, patří k největším donátorům v oblasti charity. Příjemci těchto půjček a charitativní pomoci jsou zejména rozvojové země. Jejich rozvoj by mohl být se zastavením přísunu prostředků zejména do infrastruktury, školství a zdravotnictví významně podkopán. Pokud si dále představíme, že USA zásobují potravinami a základními prostředky asi 2/3 světa, je nasnadě, že při omezení dodávek nastane, že v některých zemích nebude dostatek jídla. Mezi těmito zeměmi se mohou ocitnout především ty, které dlouhou dobu podporují teroristy.

Padající burzy cenných papírů, růst cen komodit

Na všech světových burzách byl ihned po teroristickém útoku zaznamenán hluboký propad, který se táhl jako dlouhá nit celým minulým týdnem. Ani pondělní obchodování zřejmě obrat i přes snížení klíčových úrokových sazeb v USA nepřinese. Prodejní nálada na trzích pokračuje. Nejvíce postiženy byly a ještě budou tituly leteckých společností a pojišťoven. Zatímco první ztratí zejména z důvodu nerealizovaných letů a z nutnosti zvýšených bezpečnostních opatření (nové systémy odbavování, řízení letadla, školení zaměstnanců leteckých společností apod. ), druhé budou muset v rámci životního a majetkového pojištění vyplácet plnění až v miliardové výši (přepočítáno na USD). Pojišťovny se nechaly již slyšet (i v ČR), že zdraží cenu pojištění v řádu desítek procent. Zdražení bude zřejmě vyšší u rizikových lokalit, mezi které můžeme řadit centra měst, blízkost ambasád, vládních budov, elektráren či přehradních nádrží. Samozřejmě je otázkou, nakolik bude zejména po zdraženém životním pojištění poptávka.

Prostor k růstu lze spatřovat zejména u akcií zbrojařských firem. Poptávka po zbraních rekordně zejména v USA stoupla. Ještě větší nárůst poptávky by souvisel se započetím většího konfliktu (nikoli lokálního charakteru). Zajímavé mohou být pro investory rozhodně akcie stavebních firem. Ty, které se budou podílet na rekonstrukci zdemolovaného centra New Yorku, si přijdou na zajímavé zisky. Je ovšem otázkou, zda bude ještě poptávka po mamutích mrakodrapech, které se staly při náletu skleněným peklem.
Dobrým přístavem pro uložení peněz jsou obchodní a potravinářské společnosti. Konzum a předzásobování základními prostředky v USA po útocích vzrostlo. Spotřebu navíc podpoří i dnešním dnem snížené úrokové sazby.

Zatímco akcie všude prudce klesaly a oslabovaly, pro investici do vládních dluhopisů nastala naopak vhodná doba. Dluhopisy jsou méně rizikovou investicí a vhodnou náhražkou pro uložení peněz v době, kdy jsou akciové trhy zmítány ve velké nejistotě a nestabilitě. 

Teroristický útok se podepsal na znatelném zvyšováním cen pohonných hmot a dalších surovin. Ceny ropy, benzínu a zlata znatelně stouply. Nejméně tento vývoj těší země plně závislé na dovozu surovin. Mezi ty patří také Česká Republika. Uvidíme, nakolik se podaří ceny komodit stabilizovat, a zamezit tak vzniku velkých inflačních tlaků. Organizace států vyvážejících ropu (OPEC) se například zavázala zvýšit těžbu, o čehož očekává, že by se ceny ropy na světových trzích měly vrátit do předkrizového období. To by ale nesmělo dojít k dalším konfliktům a bojům většího než lokálního charakteru. Velmi bude záviset na síle odvety USA vůči teroristům.

Maximum pro bezpečnost

Pro celosvětovou bezpečnost znamená den útoku na USA tragédii a zároveň i poučení. Svět není bezpečný. Tato myšlenka v současné době běhá hlavou miliónům lidí po celém světě. Jedno je jisté: "Spojené státy se změní….celý svět se změní". Amerika už nebude stejná. Den teroristického útoku pro ni znamenal ztrátu nezranitelnosti. Od této chvíle už si nemůže být žádna země jista svou bezpečností.

Je zřejmé, že je třeba razantně zpřísnit pohled na bezpečnost jak Spojených států, tak i jiných zemí. Je nutné přehodnotit otevřenost vůči některým zemím, zejména těm, které podporují terorismus. Izolace terorismu je nezbytná. Dosažení tohoto stavu si vyžádá velmi dlouhou dobu. 

Velké změny nastanou, jak již bylo částečně naznačeno v letecké dopravě. Mezi plánované změny patří také oddělení kokpitu pilotů od ostatních pasažérů v letadle bezpečnostní přepážkou, speciální automatické pilotní programy pro řízení letadel, které dopředu varují a dokonce znemožní pilotovi úmyslně navést letadlo na nějakou překážku, apod. Na palubu nesmí žádné nože, nůžky a dokonce ani pilníky na nehty. Kvůli bezpečnosti budou také na palubách letadel vyměněny kovové příbory za plastové a i jiné předměty, které by mohly být použity jako zbraň. Pro prokázání totožnosti v blízké době již nebude stačit jen pas. Uvažuje se o identifikaci podle oční duhovky nebo otisku dlaně. V každém případě se tak stanou lety psychicky náročnější a prodlouží se i doba letu. Konečným dopadem zvýšení nákladů na bezpečnostní opatření u leteckých společností bude zvýšená cena letenek.
Program na zvýšení bezpečnosti si  vyžádá velké investice, což znamená pro letecké společnosti znatelný nárůst nákladů. Některé z nich mluví ve spojitosti se zvýšením nákladů dokonce o možném krachu.

V České Republice se nepředpokládá přímé bezprostřední nebezpečí, avšak je nutné se připravit i na tuto možnost. Byla vykonána mimořádná preventivní opatření, jako například zajištění bezpečnosti jaderných elektráren, amerických vládních institucí v ČR, letišť a důležitých budov, do pohotovosti byla povolána protivzdušná obrana České republiky apod.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU