Studenti se učí hospodařit s penězi

18.09.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Studentské účty jsou vlastně klasické běžné účty, které si mohou zřídit studenti vysokých a vyšších odborných škol (v některých případech i studenti středních škol - starší 18 let). Důležité je, že se k těmto účtů váže řada výhod.

Co to vlastně je ?

Studentské účty jsou vlastně klasické běžné účty, které si mohou zřídit studenti vysokých a vyšších odborných škol (v některých případech i studenti středních škol - starší 18 let). Důležité je, že se k těmto účtů váže řada výhod.

Kde je můžete založit ?

V současné době nabízejí studentské účty čtyři banky Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a Union banka. Další bankou, která je ještě v nedávné době poskytovala je Bank Austria Creditanstalt. Dosud zřízené studentské účty vede i nadále, ale nové zatím neposkytuje, protože připravuje nové produkty z důvodů její fúze s HypoVereinsbank.

Jaké jsou výhody ?

Jednou z výhod studentských účtů je u většiny bank vyšší úrok, který dosahuje až tří procent. Důležitou a oblíbenou výhodou je možnost zřídit si k účtu kontokorent pro případ momentálního nedostatku peněz na účtu. Ten využijí spíše vysokoškoláci, jejichž studium bývá finančně náročnější. Pozor však na jednu věc ! Banky obvykle poskytují kontokorent k účtu ihned, ale někdy vyžadují například tříměsíční vedení účtu v bance a musí tam být i určitý zůstatek než kontokorent poskytnou. Výše kontokorentu je obvykle od částky 3.000 do 10.000 Kč a úrok se pohybuje od 10 do 19 %.
Vedení studentský účtů u všech bank je zdarma a kromě jedné banky si ostatní nic neúčtují ani za výpis z účtu. Studenti také ušetří při zřizování platební karty. Všechny banky totiž k studentským účtům vydávají platební kartu zdarma a obvykle je zdarma i její vedení.
Kromě toho některé banky také zvýhodňují studenty při zřizování či vedení přímého bankovnictví. Studenti mohou mít zdarma telebanking, GSM banking nebo dokonce internet banking a mají tedy i snadný přístup k účtu.
Plusem k těmto účtům jsou také různé prémie např. Česká spořitelna poskytuje peněžní prémii 333 Kč vždy na konci roku a Komerční banka taktéž v částce 400 Kč. A Československá obchodní banka zase poskytuje k účtu ISIC kartu, kterou lze použít na velké množství slev v dopravě a obchodech.

Co je k založení studentského účtu potřeba ?

Stačí si s sebou přinést doklady k prokázání totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas nebo rodný list), potvrzení o studiu a pokud je studentem vysoké školy i index. Založení účtu je zdarma, ale některé banky vyžadují minimální vklad.

Zde si můžete porovnat studentské účty všech bank.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ