Co týden dal?

15.08.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Statistické úřady jednotlivých států začaly zveřejňovat ekonomické údaje za druhé čtvrtletí roku 2008 a bohužel se začíná potvrzovat, že řada významných světových ekonomik se začíná propadat do recese. Více v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí prudce zvolnila tempo a HDP klesl o 0,2 %. V útlumu jsou největší ekonomiky, tedy Německo, Francie a Itálie. Eurozóna má tak nyní nakročeno k recesi. Pokles ekonomiky je první od začátku měření těchto dat za eurozónu, což je od roku 1995. Ekonomové nicméně s útlumem počítali. Meziročně je ale eurozóna stále růstová a vykazuje růst HDP v rozsahu 1,5 %.
  • Německý hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,5 procenta proti předchozím třem měsícům. Největší evropská ekonomika tak předvedla nejslabší výkon za více než pět. Výsledek ale mírně překonal očekávání analytiků, kteří počítali s poklesem o 0,8 procenta.
  • Japonská ekonomika utrpěla ve druhém čtvrtletí první pokles po čtyřech čtvrtletích růstu. Hrubý domácí produkt v celoročním přepočtu klesl o 2,4 procenta po růstu o 3,2 procenta v prvním čtvrtletí. Aktuální údaje potvrzují obavy z toho, že druhá největší světová ekonomika nyní po nejdelší poválečné expanzi sklouzává do recese.
  • Roční míra inflace vzrostla v červenci ve Spojených státech na 5,6 procenta, zejména kvůli růstu cen potravin a energií. Byla tak nejvýše za 17,5 roku. Ekonomové očekávali jen 5,1 procenta. Růst inflace dělá starosti americké centrální bance, která bude možná nucena začít zvyšovat úrokové sazby v době, kdy ekonomice hrozí recese.
  • Poptávka po ropě ve Spojených státech klesla za první pololetí v meziročním srovnání v průměru o 800.000 barelů denně. Byl to nejhlubší pokles za posledních 26 let. Propad poptávky po ropě je důsledkem útlumu domácí ekonomiky a vysokých cen ropy a ropných produktů.
  • Finanční skupina AXA dosáhla v prvním pololetí roku 2008 očištěného zisku ve výši 2,77 miliard eur. Jedná se o 7% meziroční nárůst, který překonal prognózy analytiků. O tento růst se postarala hlavně dobrá výkonnost segmentu neživotního pojištění. Čistý zisk finanční skupiny AXA za prvních šest měsíců roku 2008 dosáhl 2,16 miliard eur.
  • V příštím roce bude největším výrobcem průmyslového zboží Čína. Stane se tak o čtyři roky dříve, než se předpokládalo, a to kvůli citelnému oslabení americké ekonomiky. Podle propočtů se bude Čína na výrobě průmyslového zboží s vyšší přidanou hodnotou podílet zhruba ze 17 %, zatímco Spojené státy ze 16 %. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Bonus 3 % z převedených prostředků!

Chystáte se změnit penzijní fond? Uvažujete ke kterému přestoupit? Pokud sjednáte smlouvu o penzijním připojištění s převodem prostředků u Allianz penzijního fondu, bude vám na novou smlouvu připsán bonus ve výši 3 % z převáděné částky.

 

Posledních 7 dní doma

  • Celková částka, kterou firmy a živnostníci dluží na sociálním pojištění, se v posledních letech snižuje. Od konce loňského roku do letošního pololetí klesla o více než 700 milionů korun. Celkem pohledávky České správy sociálního zabezpečení na konci letošního června činily 56,78 miliardy korun.
  • Do tuzemských ubytovacích zařízení přijelo v letošním druhém čtvrtletí 3,4 mil. hostů. Meziročně se jejich počet snížil o 0,1 %. Počet přenocování klesl o 3,6 %, uvedl Český statistický úřad. Zahraničních turistů se ubytovalo 1,8 milionu, což je o 0,3 procenta více než před rokem. Počet domácích hostů klesl o 0,6 procenta na 1,6 milionu.
  • Nejziskovější česká firma ČEZ v pololetí meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 38 procent na 29 miliard korun. Tržby firmě meziročně vzrostly o 8,7 procenta na 90, 4 miliardy korun. Výsledky jsou lepší, než očekávali analytici. Za celý loňský rok ČEZ vydělal 42,8 miliardy korun, na letošní rok vedení firmy zvýšilo odhad celoročního zisku na 48,6 miliardy korun z původních 46,6 miliardy korun.
  • Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku zpomalila růst. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Tempo růstu HDP mírně zaostalo za očekáváním analytiků. Většina z nich v průměru odhadla růst ekonomiky za druhé čtvrtletí letošního roku na zhruba 4,8 procenta.
  • Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce července úvěry za téměř 44,6 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o pětinu více. Vyplývá to ze statistik jednotlivých spořitelen. Trh se stavebním spořením tak na rozdíl od hypotečního trhu od počátku roku stabilně roste. Hypoteční banky půjčily v pololetí o pětinu méně peněz, celkem necelých 60 miliard korun.
  • Seznam.cz a mBank společně nabídnou službu pro placení na internetu. Služba mPeníze má fungovat jako běžný bankovní účet u mBank a jeho výhodou má být absence poplatků a okamžitý převod peněz. Systém nebudou platit uživatelé, ale internetoví obchodníci, u kterých si lidé zboží nakoupí. Vedle nákupů v internetových obchodech systém umožní možnost získání úvěru on-line a další služby.
  • Průměrná výše spotřebitelských úvěrů evidovaných v Nebankovním registru dosáhla v červenci 128,5 tisíc korun. Jak vyplývá z pololetních statistik registru, v meziročním srovnání to představuje nárůst o 20,4 procent. Průměrná výše všech úvěrů evidovaných v registru se přitom zvýšila jen o 5,2 procent.
  • Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank, tedy čtyři podle objemu aktiv největší banky v tuzemsku vykázaly v součtu za první pololetí 2008 čistý zisk cca 21 miliard korun. Ve stejném období loni činil jejich výdělek 17,5 miliardy korun. Meziroční růst zisku byl téměř 20 procent.

...více informací naleznete na >investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Kdo zazáří v Pekingu?

Na olympiádu do Pekingu zamíří nejméně 131 českých sportovců. Americký časopis Sports Illustrated ve svém tradičním předolympijském vydání předpovídá české výpravě osm medailí, z toho dvě zlaté. Myslíte si, že bude olympiáda v Pekingu pro naše sportovce úspěšná? Kolik podle vás získá česká výprava medailí? Kdo z našich olympioniků získá medaili?                                         


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Možnost sjednání penzijního připojištění jsme pro vás v našem On-line prodeji rozšířili o další společnost. Od tohoto týdne můžete uzavřít on-line smlouvu také u Allianz penzijního fondu. Za sjednání nové smlouvy nebo za navýšení měsíčního příspěvku účastníka je poskytována stejná odměna jako u ostatních penzijních fondů, tedy až 800 Kč.
  • Zajímá vás, jak se vyvíjí ekonomické ukazatele České republiky? Všechny důležité údaje jsme pro vás zaktualizovali v sekci Ekonomika. Podívejte se, jak se vyvíjí nezaměstnanost, inflace, hrubý domácí produkt a další důležité ukazatele. 

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!

Fintriky

Chcete si založit podnikatelský účet, ale nevíte, který účet si z nabídky bank vybrat? Víte jak financovat nemovitost určenou k podnikání? Zamýšlíte pomocí firemního úvěru financovat rozjezd firmy, firemní investice či běžný provoz, či spíše potřebujete finanční rezervu na nenadálé finanční výdaje? Pak právě vám jsou určeny naše aktuální finanční tipy a triky, které jsme tentokrát věnovali právě produktům pro podnikatele.


Anketa

V souvislosti s rozhodnutím o pořádající zemi LOH 2008 se objevila vlna protestů proti Číně jakožto pořadatelské zemi. Důvodem je otázka porušování a nerespektování lidských práv v Číně. Celý týden jsme se vás proto ptali, zda si myslíte, že je čínský režim popřením olympijských ideálů? Výsledky ankety jsou následující:

  • Čína vytváří velkou iluzi nad svým skutečným režimem - 64 %
  • Protesty jsou přehnané, v Číně se neděje nic horšího, než jinde na světě - 36 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU